Hlavní obsah

Potlesk pro převlékače kabátů, který byl politikům trnem v oku

Právo, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gusta Gajer, zpočátku tajemník Fašistické mládeže z okresu Třebíč, je hrdinou burlesky Rudolfa Černého (1920–1982) Hochštapler (Orego, 168 stran). Poprvé vyšla z roce 1964, ale v knihkupectvích se moc neohřála.

Foto: Orego

Obal knihy.

Článek

Prý se politici přeli, který z nich byl předobrazem tohoto převlékače kabátů. I po více než půlstoletí se čtenář zasměje Gajerovým příběhům. Projevuje obdivuhodnou schopnost přizpůsobit se měnícím se poměrům. Není divu, že se po osvobození ocitá v řadách budovatelů „nového“ státu. Než ho kdosi pozná, to když zrovna vyprávěl dámské společnosti, jak „bojoval“ u Tobruku.

Nejenom hrdinovi političtí souputníci z řad českých fašistů, ale i další z časů 2. republiky i protektorátu, taktéž dívčí a ženské osoby, ať už to byla první Evža, kterou zanedlouho vystřídala Arana, za války Uršula, patří ke koření satirického příběhu.

Autor, v němž by tehdy nikdo nehledal tvůrce pozdější novely Vyšehradští jezdci nebo vzpomínkové knihy Antonín Novotný, se projevuje jako mistr humoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám