Hlavní obsah

Potkáte se s vysokým tmavým cizincem, věští Woody Allen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim uvidíme zatím poslední film Woodyho Allena, který dostal dlouhý (ale na allenovské poměry vlastně krátký) název Potkáte se s vysokým tmavým cizincem. Jak jsme si v posledních letech u Allena zvykli, je napěchován hereckými hvězdami.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hlavní roli v novém Allenově filmu má Antonio Banderas.

Článek

Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Naomi Wattsová či Freida Pintová z Milionáře v chatrči si zahráli ve filmu, který se točí kolem jedné rodiny a zamotaných milostných vztahů. Z dostupných informací není zcela jasné, zda se jedná o romanticko-psychologický snímek nebo částečně o komedii.

Woody Allen, který se proslavil ironickými dialogy a často i absurdním humorem, se v posledních letech stále více obrací k tzv. "vážným" filmům. Často točí v Anglii a Španělsku.

Příběh si Allen jako obvykle napsal sám a natáčel loni v Londýně. Původně v něm měla hrát i Nicole Kidmanová, ale kvůli jiným povinnostem (film Rabbit Hole) z něj nakonec vypadla.

Allen fascinuje už půl století

Režisér, herec, spisovatel a muzikant Woody Allen se narodil jako Allen Stewart Königsberg v New Yorku roku 1935. Navštěvoval několik let tamní židovskou školu, kterou nedokázal brát vážně stejně jako většinu dalších věcí. Tato školní léta se stala zdrojem mnoha narážek na židovství, které později použil ve filmech.

Už v té době bavil okolí různými žerty a později psal gagy pro jiné umělce. Postupně začal vystupovat jako stand-up komik v klubech Greenwich Village a psal pro televizi. Pro divadlo napsal slavnou hru Zahraj to znovu, Same.

Jeho první film se jmenoval What's New Pussycat (1965). Tehdy napsal scénář, ale ještě sám nerežíroval. Ve filmu hrál i legendární komik Peter Sellers. Od konce šedesátých let točil Allen neuvěřitelným tempem jeden filmový hit za druhým - Všechno, co jste chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat, Annie Hallová, Láska a Smrt či bergmanovské drama Interiéry.    

Také v 80. a 90. letech Allen nepolevil. Ačkoliv točil celovečerní snímek každý rok, jejich kvalita neklesla.

Woody Allen obdržel obrovské množství filmových cen (Oscar, Zlatých glóbus, César, BAFTA a další). Říká se, že úmyslně nedává své filmy do soutěží na festivalech, protože už žádné ceny nechce.

Zatím není jasné, zda a kdy bude jeho nový film uveden v českých kinech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám