Hlavní obsah

Poslední rozloučení s Jiráskovou bude 11. ledna na Vinohradech

Poslední rozloučení s herečkou Jiřinou Jiráskovou, která po dlouhé nemoci zemřela 7. ledna ve věku 81 let, se uskuteční v pátek 11. ledna v pražském Divadle na Vinohradech. Smutečně vyzdobené hlediště bude veřejnosti přístupno od 10:00 do 12:00, oznámila mluvčí vinohradské scény Zuzana Paulusová. Zádušní mši bude v pondělí 14. ledna od 14:00 hodin sloužit v Chrámu Matky Boží před Týnem v Praze pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiřina Jirásková

Článek

Členkou Divadla na Vinohradech byla Jiřina Jirásková neuvěřitelných šest desítek let. Po listopadu 1989 deset let působila jako jeho ředitelka. Během své kariéry tam ztvárnila 115 postav. Naposledy jí diváci poděkovali loni 4. října, kdy se objevila v menší roli v inscenaci Mocná Afrodité - od té doby byla v domácím ošetřování.

Ve foyeru vinohradského divadla se už v pondělí objevila hereččina fotografie s kytičkou, další je ve vitríně u hlavního vchodu pod černými prapory, kde lidé zapalují svíčky. Ty jsou i na chodníku před domem v Kouřimské ulici na Vinohradech, kde herečka zesnula.

Nejslavnější filmy a seriály s Jiřinou Jiráskovou

Fany

Světáci

Sestřičky

Jak svět přichází o básníky

Vrásky z lásky

Dobrá čtvrť

Sňatky z rozumu

Zlá krev

Na kometě

Slunce, seno a pár facek

Slunce, seno, erotika

Pojišťovna štěstí

V souvislosti s úmrtím oblíbené herečky ohlašují média programové změny. Televize Nova odvysílá ve středu 9. ledna večer film Karla Kachyni Sestřičky, ve kterém Jirásková ztvárnila nezapomenutelnou roli svérázné venkovské zdravotní sestry. Česká televize reagovala změnou v programu už v pondělí, a to pořady Zámek v Čechách a Neobyčejné životy. Od začátku ledna opakuje každou neděli před polednem 52dílný seriál Život na zámku, kde hraje také Jirásková. Český rozhlas Dvojka na herečku zavzpomíná v neděli 13. ledna od 16:05 hodin v pořadu Hvězdný prach z roku 2009.

Reklama

Související články

Zemřela herečka Jiřina Jirásková

Ve věku 81 let zemřela divadelní a filmová herečka Jiřina Jirásková. Informaci o úmrtí potvrdila domovská scéna Jiráskové, Divadlo na Vinohradech. Herečka od...

Výběr článků

Načítám