Hlavní obsah

S Evou Pilarovou se loučila zaplněná bazilika

Tři stovky lidí se přišly ve středu do zcela zaplněné baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově rozloučit se zpěvačkou Evou Pilarovou, která zemřela 14. března ve věku 80 let. Mezi přítomnými byli vedle blízké rodiny také zpěváci Štefan Margita, Hana Zagorová, herečka Jiřina Bohdalová, moderátor Karel Šíp, zpěváci Pavel Vítek a Pavel Sedláček, promotér Janis Sidovský či ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Živě: Poslední rozloučení s Evou PilarovouVideo: Novinky

 
Článek

Zádušní mši sloužil kněz Marián Pospěcha z farnosti Dolní Lutyně v Moravskoslezském kraji. Na úvod poznamenal, že by se těžko hledalo místo, které bylo s životem zpěvačky bytostněji spojeno než strahovská bazilika. „Je dobře, že můžeme být na místě, které ona milovala,” uvedl. Na dálku pozdravil i zpěvaččinu matku Františku Bojanovskou (104), která se mše neúčastnila. Pospěcha během bohoslužby připomněl život zpěvačky, hovořil i o „vyčerpávajícím zájmu davů, který je draze zaplacen a vykoupen cenou, o které nikdo nemá ani potuchy”.

Při bohoslužbě zazněla dvakrát skladba Ave Maria, kterou měla Pilarová v repertoáru. Nejprve ji zahrál houslista Pavel Šporcl, později ji zazpívala zpěvačka Monika Absolonová. Na mši zazpíval také operní pěvec Adam Plachetka, na jehož koncertu měla letos v lednu Pilarová vystoupit jako host. Na závěr se se zpěvačkou za umělce rozloučil Vojtěch Dyk, kterého zpěvačka požádala, aby promluvil na jejím pohřbu.

Pohřeb jedné z největších hvězd české populární hudby se konal 18. března v pražských Řepích v kapli Domova sv. Karla Boromejského. Během nouzového stavu vyhlášeného kvůli covidu-19 se ho zúčastnilo jen jedenáct zpěvaččiných nejbližších. Pilarové manžel Jan Kolomazník se rozhodl po skončení nouzového stavu uspořádat důstojnější poslední rozloučení při zádušní mši. Ta se smí dnes konat za účasti nejvýše 300 lidí. Většina přítomných má roušky, ale vyžadovány nejsou.

Prvního Zlatého slavíka Pilarová získala v roce 1964, další v letech 1967 a 1971. Mimořádný Zlatý slavík k ní putoval na vyhlašování Českého slavíka 2014 kvůli skutečnosti, že v roce 1962 skončila na třetím místě, ale za dvěma muži, protože se nerozlišovaly kategorie. Celých 12 ročníků ankety Zlatý slavík, tedy až do roku 1973, ji fanoušci drželi na některém z prvních tří míst.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiřina Bohdalová a Lubomír Zaorálek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Zagorová a Štefan Margita

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou se konala 3. června 2020 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Praze.

Zemřela Eva Pilarová. Poslední rozloučení kvůli koronaviru nebude

Kultura
Foto: Jan Handrejch, Právo

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově se 3. června 2020 konalo poslední rozloučení s Evou Pilarovou při zádušní mši.

Pilarová je spojena také s divadlem Semafor. K jejím slavným hitům patří Oliver Twist, Rekviem nebo Láska nebeská – duet s Waldemarem Matuškou. S Karlem Gottem zase zpívala duet Dotýkat se hvězd v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám