Hlavní obsah

Porotě předsedá Theodor Pištěk. Začíná 21. ročník filmového festivalu Febiofest

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský film režiséra Andrzeje Wajdy Walesa: člověk naděje a americký snímek Přežijí jen milenci Jima Jarmusche zahájí ve čtvrtek večer 21. ročník filmového festivalu Febiofest 2014, který potrvá do 28. března v pražském multikině Cinestar Anděl a poté bude do 17. dubna pokračovat regionálními ozvěnami.

Foto: HCE

Upírský film Přežijí jen milenci bude zahajovat.

Článek

Legenda polské kinematografie Wajda dostane jednu ze tří cen Kristián za přínos světové kinematografii. Další dostanou ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick a africko-francouzskoamerický herec Isaach de Bankolé, známý z filmů Jima Jarmusche. Přehlídka nabídne v 18 programových sekcích 141 filmů z šesti desítek zemí a přivítá 48 hostů. Mezi nimi například polského herce Roberta Więckiewicze, představitele titulní role filmu Walesa: člověk naděje.

Ten také převezme za osmaosmdesátiletého Wajdu Kristiána.

Aktuálně Febiofest rozšířil program slavnostního zahájení o speciální blok Hlas mladé Ukrajiny, který se bude zdarma promítat ve třech sálech Cinestaru Anděl. „Režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov budou spolu s režisérem Michailem Iljenkem hosty večera,“ řekl prezident festivalu Fero Fenič.

V soutěžní sekci Nová Evropa se utkají o Grand Prix (a 5 tisíc eur pro vítězného tvůrce a dalších 5 tisíc pro potenciálního českého distributora) první a druhé snímky nastupujících talentů z evropských zemí.

Nechybějí mezi nimi generační výpovědi, pohled na svět očima dítěte, zamyšlení nad důsledky společenských předsudků, dopady udavačství za komunismu nebo nad prokletím života v zajetí vlastního tělesného postižení. A nebudou chybět ani snímky, jež koření humor: laskavý a plný porozumění k lidské slabosti, parodie na kulturní stereotypy nebo černý humor.

Porotu soutěžní sekce tvoří 33 diváků, kteří se v uplynulých týdnech přihlásili a byli vybráni tak, aby věkové a sociální složení bylo co nejpestřejší. Čestným předsedou bude slavný kostýmní výtvarník a malíř Theodor Pištěk, držitel Oscara, Césara i Českého lva, který na závěrečném večeru 28. března předá vítězi Grand Prix.

Filmy natočené mobilem i tabletem

Novinkou začínající třetí dekády Febiofestu byla nabídka divákům zúčastnit se programu vlastními filmy natočenými na mobilní telefon nebo tablet.

Celkem se sešlo padesát krátkých filmů, z nichž vzešla finálová šestice, která absolvuje workshop s mezinárodní porotou. Absolutní vítěz bude vyhlášen na slavnostním zakončení festivalu.

Po vyhlášení vítězů bude v předpremiéře uveden film Ranhojič s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgardem v hlavních rolích. Ranhojič je adaptací stejnojmenného románu Noaha Gordona, odehrává se v 11. století a do českých kin vstoupí v květnu.

Zvláštního uvedení se dočká také pětice filmů, které vznikly převážně jako společné dílo českých a zahraničních producentů, norsko-český Detektiv Down, finsko-česká Láska, soudruhu!, český debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři, česko-rumunský počin Velmi neklidné léto a Sametoví teroristé, uvedení na letošním Berlinale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám