Hlavní obsah

Pořadatel Michal Filip: Letní scéna hudebního klubu má smysl

Právo, Jaroslav Špulák

Koncertem skupiny Chinaski začal v úterý v Ledárnách Braník v Praze druhý ročník letní koncertní série Lucerna Music Bar Open Air. Za jeho konáním stojí dramaturgové pražského hudebního Lucerna Music Baru. Postupně na něm vystoupí špička české scény, přičemž série samostatných koncertů potrvá do 16. září. Na otázky Práva odpověděl hlavní pořadatel Michal Filip.

Foto: Jaroslav Špulák , Právo

Michal Filip před hlavním pódiem v Ledárnách Braník.

Článek

Loni se akce konala celé léto na Výstavišti Praha. Proč jste ji letos přesunuli do Ledáren Braník?

Původní záměr byl pokračovat na Výstavišti. Myslíme si totiž, že na ně tento typ akce patří. Jenže letos se tam na prázdniny sešlo hodně akcí a nám zbylo málo termínů na to, abychom tam mohli pořádat koncerty. Kromě toho nebyla moc velká politická vůle povolit jedním podpisem třicet původně plánovaných koncertů najednou. Začali jsme tedy hledat jiné místo a našli Ledárny Braník. A ze třiceti akcí je jich už sedmdesát.

Bude se i na novém místě s hraním končit ve dvaadvacet hodin?

To platí všude, takže ano. Budeme to dodržovat. Jsme ale spokojení. V Ledárnách Braník se cítíme být více svými pány. Podařilo se nám postavit zbrusu nový areál, který je větší, než byl ten na Výstavišti. Jsme v něm sami, máme podporu městské části Praha 4 a také pražské radní pro kulturu Hanky Třeštíkové.

V čem bude letošní koncertní série ve srovnání s loňskou jiná?

V první řadě je třeba říct, že se stal tak trochu zázrak a my můžeme pořádat koncerty na stání. Musím přiznat, že jsem tomu moc nevěřil. Chystali jsme se na variantu večerů se židlemi.

Oproti loňsku je program žánrově více rozevřený. Je v něm kupříkladu více hip hopu, na který chodí specifické mladé publikum, které nás opravdu baví.

Musím se přiznat, že česká hudba mi v posledních letech přijde trochu nudná. Mám ale pocit, že hip hop se vyvíjí. Slyším v něm dobrou češtinu, pokusy o rýmy, progresi. Myslím si, že se vydal zajímavým směrem, a proto ho chceme na Lucerna Music Bar Open Air mít.

V programu je i koncert filmové hudby. Bohemian Symphony Orchestra Prague s dirigentem Martinem Šandou na něm zahraje známé melodie ze slavných filmů. Tenhle večer bude zřejmě jediný k sezení, což je dáno jeho povahou.

Jaká budou na koncertech bezpečnostní opatření?

Dodržíme všechna, která budou v dané době platná. Na osobu jsou vyhrazeny čtyři metry čtvereční, u vstupu jsou koridory, aby se lidé nemačkali, k dispozici budou mít dezinfekci a budeme vyžadovat potvrzení o tom, že byli očkováni, případně o negativních testech či čestná prohlášení.

Proč jste se vlastně rozhodli v Lucerna Music Bar Open Air po loňském prvním ročníku pokračovat?

Možná jsme loni byli první hudební klub u nás, který otevřel svou letní scénu. Já si ale teprve později uvědomil, že je to logické. Když mají divadla prázdniny, hrají svá představení na venkovních letních scénách. Přišlo mi to tedy přirozené i u klubu, protože v létě diváci dovnitř na koncerty moc nechtějí. Mám pocit, že dělat letní scénu hudebního klubu v Praze má smysl.

Počítáte s tím, že akce bude i příští rok?

Když všechno dobře dopadne a budou pro to podmínky, tak ano. Jsme už ostatně předběžně domluveni v Ledárnách Braník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám