Hlavní obsah

Popový král Michael Jackson zemřel na zástavu srdce

– Los Angeles • Aktualizováno
Novinky, CNN, BBC, Lubomír Holuša

Michael Jackson, popová megastar osmdesátých a devadesátých let a zřejmě jeden z nejznámějších hudebníků druhé poloviny 20. století, ve čtvrtek ve svém domě v Holmby Hills v Los Angeles utrpěl zástavu srdce. Na místo byli okamžitě přivoláni zdravotníci a zpěvák byl převezen na kliniku UCLA v Los Angeles. Podle informací serveru TMZ.com a dalších médií však ještě před příjezdem lékařů Jackson zemřel. Jeho úmrtí později potvrdil i ústav soudního lékařství.

Foto: ČTK

Michael Jackson v březnu v Londýně oznámil, že jeho turné začne v červenci.

Článek

Zdravotníci u padesátiletého Jacksona nebyli schopni nahmatat puls a veškeré oživovací pokusy, které trvaly déle než hodinu, byly neúspěšné, uvedl TMZ.com. Zpěvák byl mrtev už před příjezdem záchranky, podle některých zpráv byl převezen do nemocnice v hlubokém kómatu. Lékař v nemocnici po dvou hodinách od zavolání na tísňovou linku konstatoval smrt.

Foto: ČTK

Michael Jackson v březnu v Londýně oznámil, že jeho turné začne v červenci.

Zprávu o úmrtí amerického pěveckého idolu jako jeden z prvních přinesl také deník Los Angeles Times. S odkazem na losangeleský ústav soudního lékařství jeho smrt potvrdila také CNN, která spekulovala rovněž o možné reakci na nějaké léky, jimiž zpěvák kvůli svým zdravotním problémům nešetřil. V poslední době se rovněž objevily domněnky, že trpí rakovinou kůže.

Foto: ČTK

Michael Jackson během amerického Super Bowl v Pasadeně v roce 1993

"Byl přijat již v bezvědomí a jeho smrt byla konstatována ve 14:26 hod. (23:26 SELČ)," prohlásil mluvčí ústavu soudního lékařství Fred Coral a dodal, že pitva bude provedena zřejmě již v pátek.

Představitelé losangeleské policie oznámili, že zahájili vyšetřování Jacksonovy smrti. Hned na počátku však uvedli, že nic nenasvědčuje tomu, že by na zpěvákově úmrtí měl někdo podíl. Přesto detektivové z oddělení loupeží a vražd mají v plánu vyslechnout členy jeho rodiny a přátele.

Foto: Reuters

Na televizních záběrech sanitka s Michaelem Jacksonem opouští jeho pronajatý dům v Holmby Hills.

„Mluvil jsem s Frankem Dileem, Michaelovým manažerem. Řekl mi, že Michael si ve středu večer stěžoval, že mu není dobře,“ citovala CNN Jacksonova bratra Marlona.

Na tísňovou linku zavolal jeden z Jacksonových zaměstnanců. Telefonát kolem 12:26 tamního času (21:26 SELČ) potvrdil kapitán hasičů Steve Ruda.

Velká ztráta

Oxman dále uvedl, že na zpěvákův kolaps jej upozornil jeho bratr Randy. Ostatní příbuzní byli o jeho stavu informováni a doprovodili jej do nemocnice, uvedla CNN.

"Řeknu vám jen, že členové jeho rodiny pláčou," uvedl Oxman. Zpěvákova rodina média požádala o respektování své ztráty.

Foto: ČTK

Michael Jackson se svou přítelkyní, americkou herečkou Elizabeth Taylorovou

Krátce po oznámení, že byl zpěvák převezen na kliniku UCLA, se kolem nemocnice začaly shromažďovat davy jeho příznivců, vchod do budovy zablokovali členové ochranky.

Foto: ČTK

Před nemocnicí UCLA v Los Angeles se shromáždil mohutný dav Jacksonových fanoušků, kteří společně zpívali jeho známé písně.

Úmrtí popové hvězdy jako první komentoval hudební producent Quincy Jones, který stál u vzniku mimořádně úspěšného alba Thriller: "Že Michael odešel tak brzy, v tak nízkém věku, pro to se mi nedostává slov. Byl to dokonalý umělec a jeho přínos a odkaz bude pociťovat celý svět navěky. Dnes jsem ztratil svého mladšího bratra a spolu s ním i část své duše.“

Michael Jackson, jehož kariéra v poslední době pohasínala - poslední album Invincible vydal v roce 2001 - a první stránky světového bulváru plnil jen kvůli svým skandálům, hodlal 13. července odstartovat světové turné, které mělo trvat až do března příštího roku. Podle počtu svých let věku se chystal vystoupit celkem 50krát. Řada vyprodaných vystoupení měla také do jisté míry vyrovnat jeho gigantické dluhy.

Kariéra a skandály

Jacksona vystřelila na pěveckou dráhu popularita rodinné hudební skupiny Jackson 5 v šedesátých letech. Jeho album Thriller, vydané v roce 1982, trhalo veškeré rekordy v prodejnosti, pořídilo si je více než 100 miliónů lidí. Úspěšné byly i jeho další desky Bad (1987), Dangerous (1991) nebo HIStory (1995).

Foto: ČTK

The Jackson 5 na archivním snímku. Michael stojí vpravo dole.

Michael Jackson, kromě toho, že zahájil novou éru hudebních videoklipů, se proslavil také svou „měsíční chůzí“, která nechyběla na žádné jeho show.

Od osmdesátých let však začal svět udivovat také jinou stránkou své osobnosti, než byla ta umělecká. Média se předháněla ve zveřejňování nových údajů o počtu jeho plastických operací, které jej měly přiblížit vizáži jeho oblíbené Diany Rossové.

Foto: ČTK

Proslulý Jacksonův pohádkový ranč Neverland v roce 2003. Před ním parkuje policejní vůz.

Na přetřes veřejnosti se dostala také jeho náklonnost k malým chlapcům, které s oblibou zval na návštěvu svého luxusního gigantického ranče Neverland. Následovaly žaloby rodičů, a i když byl zpěvák pokaždé soudem osvobozen, jeho sláva pomalu brala zasvé podobně jako jeho mohutné konto.

Foto: ČTK

Zpěvák německým fanouškům v Berlíně ukazuje svého syna Prince Michaela II. z balkónu.

Jackson měl tři děti, syny Michaela Josepha Jacksona Juniora a Prince Michaela Jacksona II a dceru Paris Michael Katherine Jackson.

Foto: ČTK

Bránu někdejšího Jacksonova sídla Neverland ozdobily květiny a svíčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám