Hlavní obsah

Popmuseum nabízí vzpomínku na atmosféru klubů 90. let

Atmosféru 90. let v pražských klubech připomíná výstava U nás ve sklepě v Popmuseu sídlícím v klubu Kaštan. Expozice s podtitulem Pražské hudební kluby, bary a knajpy devadesátých let mapuje zejména období od prvních měsíců roku 1990 a končí policejním uzavřením klubu Bunkr 21. ledna 1997. Výstava potrvá do 6. června.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Richard Nemčok, majitel kdysi slavného pražského klubu Bunkr

Článek

„Pro mě je to takový hezký návrat do doby, kdy jsem přišel do Prahy jako takové tele z okresního města studovat vysokou školu a rychle jsem se dostal k hudebním časopisům, a tím pádem jsem se dostal do spousty klubů. Dlužno říci, že to zhusta byl velice náročný koníček, zejména co se odolnosti jater týká,” řekl ředitel Popmusea Radek Diestler.

Výstava U nás ve sklepě je podle něho trochu procházkou po hřbitově zaniklých pražských klubů devadesátých let, jako byly Alterna Komotovka, Bunkr, Borát, Belmondo, Big Kluba Pohoda, Legenda, Repre, Subway, Ubiquity nebo U Zoufalců. „Taková výstava samozřejmě některé věci nevrátí a nevyvolá. Může ale připomenout interiéry, postavy, hudbu. A možná i ducha a atmosféru doby, která si zaslouží, aby se na ni vzpomínalo,” uvedl Diestler.

Ženy a postižení zdarma 

Vedle fotografií Karla Šustera, Jiřího Jandy, Jiřího Janoucha, Tomáše Martínka nebo Daniela Vojtíška výstava nabízí různé artefakty, například vstupenku do klubu Bunkr s poznámkou ,ženy, dívky a tělesně postižení vstup zdarma’, plakát na koncert skupiny Tichá dohoda, na němž v roce 1993 ve Studiu Gag Borise Hybnera představila album Unpluggag, nebo pozvánku na tiskovou konferenci festivalu Drop-In v roce 1996.

Pražské Popmuseum mapuje historii tuzemské hudby. Svoji činnost zahájilo v roce 1999 v prostorách bývalé Janáčkovy síně v Besední ulici na Malé Straně. Pro veřejnost bylo otevřeno v březnu 2000 výstavou Bigbít, která mapovala počátky a zlatou éru českého rocku v letech 1956 až 1972. První etapu existence Popmusea uzavřely katastrofální povodně v srpnu 2002.

Velká voda tehdy vzala některé nástroje a velkou část knihovny. V roce 2005 Popmuseum přesídlilo do Kulturního centra Kaštan v Praze 6. Nová expozice a dokumentární centrum zde byly otevřeny výstavou Zabte ho, je to kritik! o historii české hudební publicistiky. Další výstava zde bude otevřena začátkem června a bude poctou Petru Novákovi u příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin. Více informací je na www.popmuseum.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám