Hlavní obsah

Pop Killers? Zabijácká muzika s melodií

Právo, Jaroslav Špulák

Pop Killers jsou z Třebíče. Jejich hudební řečí je crossover, tedy spojení více vlivů. Na svém kontě mají minialbum Na dně propasti, videoklip a nyní pracují na dalším.

Videoklip k písni Válka s klaunemVideo: archív Pop Killers

 
Článek

Na začátku byla kapela Carmen, jejíž prapočátky sahají do poloviny osmdesátých let minulého století. Třebíčská rocková parta měla dobře našlápnuto. Na prahu devadesátých let si ji pod svá křídla vzala tehdejší ambiciózní vydavatelská společnost Monitor a postavila ji jako poprockový protipól skupiny Kabát, s níž také pracovala. Carmen vydali dvě alba.

Po Carmen

V roce 2000 sestavu opustil zpěvák Vlasta Zahrádka, který do Carmen místo sebe „dohodil“ zpěváka Petra Bendeho. Vlastně už tehdy začali vznikat dnešní Pop Killers. Zahrádka začal podnikat, jenže muzika mu v životě citelně chyběla, a tak inicioval vznik skupiny Faith No More Revival.

„Faith No More byla naše obrovská láska. Měli jsme k jejich písním velkou úctu, se kterou jsme je také prezentovali. Navíc v té době revivaly frčely, a my hráli a hráli. Po pár letech jsem si ale uvědomil, že stojím na pódiu a zpívám písničky, které nejsou naše. To mi jako muzikantovi nebylo moc po chuti, i když nás Faith No More opravdu bavili,“ vzpomíná Zahrádka.

Začal si tedy znovu psát písničky a myslel na vlastní kapelu. Ta vznikla v roce 2013 a dostala jméno Pop Killers. „Název už jsem měl v hlavě, když jsem ji formoval,“ říká.

„Mám strašně rád tvrdou hudbu, ale můj hlas je spíše uhlazený a popový. Rád bych například dělal hard core nebo power metal tak, jako ho dělala skupina Pantera, kterou miluju, jenomže neumím zpívat tvrdě ani rapovat. Vzal jsem tedy do kapely kluky, kteří umí tvrdě hrát, a já tomu dávám melodii. Název Pop Killers je navození toho, co hrajeme: zabijáckou tvrdou muziku s melodickým zpěvem.“

Minipříběhy v textech

Texty písniček jsou v češtině a jejich autorem je Zahrádka. „Když jsem hrát s Faith No More Revivalem, texty jsem z pochopitelných důvodů nepsal. Za tu dobu se ve mně ale nashromáždila spousta impulsů. Myslím si, že jsem celkem vnímavý člověk. Jako inspirace mi stačí to, co vidím na ulici, co zaslechnu, nebo si někde přečtu. Každá naše písnička je minipříběh a musím říct, že psaní textů mě baví čím dál víc,“ konstatuje.

V únoru letošního roku vydali Po Killers debutové minialbum Na dně propasti. Nabízejí je především na koncertech a jsou rádi, že v době, kdy se pevné nosiče s hudebními nahrávkami v podstatě příliš neprodávají, jejich fanoušci si ho z koncertů za sto korun stále rádi odnášejí.

„Když jsem kapelu zakládal, byl jsem opatrný. Neměli jsme moc velké ambice a první půlrok jsme hlavně čekali na názory lidí. Jasně, doma na Třebíčsku mě spousta fanoušků zná, tam to bylo dobré. Jakmile jsme se ale dostali dál, názory byly různorodější. První rok si to tedy takříkajíc sedalo. Potom jsme začali víc hrát a myslím si, že v posledním roce je koncert Pop Killers opravdu nářez,“ shrnuje dva a půl roku existence kapely Zahrádka.

„Náš první klip se jmenuje Válka s klaunem a je protidiktátorský. Zažil jsem éru komunistů a nerad na ni vzpomínám. Ten systém nám zavřel hranice, zlikvidoval schopné lidi a já v něm musel trávit mládí. Když jsem skládal k této písni text, říkal jsem si, že jestli budeme točit klip, pak na ni. V listopadu dokončíme druhý klip k písničce Na dně propasti,“ říká Zahrádka.

Pop Killers se vedle koncertní činnosti věnují i psaní nových skladeb. Mají chuť, energii a víru, že hudba, kterou dělají, má hluboký smysl. 13. listopadu se představí v pražském klubu Kain.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám