Hlavní obsah

Pop-jazzový Jamie Cullum bude na Colours

Novinky, Stanislav Dvořák

Král pop-jazzu či Sinatra v teniskách může být přezdíván britský klavírista a zpěvák Jamie Cullum. Letos se rozhodl vrátit na festival Colours of Ostrava, který se koná 18. až 21. července.

Foto: Aleš Honus , Právo

Jamie Cullum se už stal miláčkem ostravského publika.

Článek

„Jsme rádi, že si pro svůj návrat do České republiky vybral mezi mnoha nabídkami právě náš festival, kde se mu velmi líbilo,“ uvedla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Jamie pochází z britského Hullavingtonu. Studoval literaturu a film na univerzitě v Readingu a roku 1999 vydal v nákladu pouhých 500 kusů desku Jamie Cullum Trio: Heard it All Before. Později už ho potkal nečekaný komerční úspěch s druhým albem Pointless Nostalgic. Cullumovo třetí album Twentysomething (2003) už se stalo nejprodávanějším jazzovým albem ve Velké Británii a Cullum je i nejprodávanějším britským jazzovým umělcem všech dob.

Jeho koncerty jsou pověstné divokostí, improvizací a přecházením z jednoho žánru do druhého. S velkým prožitkem podává standardy jako What a Difference a Day Make, ale také svou verzi Hendrixovy Wind Cries Mary nebo Mysterious Ways od U2 jako rozhýbanou taneční R & B pecku. Oblíbil si také White Stripes, Massive Attack, Gnarls Barkley i Eltona Johna.

Nominace na Grammy

Jamie byl nominován na Grammy, Zlatý glóbus nebo Brit Awards. Podílel se také na filmové hudbě (Bridget Jones: S rozumem v koncích, Grace už není, Robinsonovi, Gran Torino).

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 v areálu Dolních Vítkovic. Zatím jsou potvrzeni: Sigur Rós, Damien Rice, Asaf Avidan, Irie Révoltés, Red Baraat, Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy. Více informací na www.colours.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám