Hlavní obsah

Pontes zakončily koledy

Právo, vla

Již podvanácté letos zorganizoval Oldřich Vlček, umělecký šéf Virtuosi di Praga, festival Pontes, který spojuje historická místa Čech, Moravy a Slovenska i zahraniční zapsané v památkách UNESCO. Závěrečný koncert v úterý v Rudolfinu jakoby rekapituloval celoroční snažení organizátorů podporujících hudební přátelství měst a států.

Článek

Zároveň symbolizoval i nově zaváděnou tradici zakončovat Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby ne s profesionálním sborem ale sestaveným ze členů amatérských sborů jednotlivých měst. Dvojnásobně veliký sbor se sice sotva vešel na pódium a k varhanám, ale nakonec spolu s orchestrem Virtuosi di Praga, hlavním sloupem festivalu, sólisty (Zdena Kloubová, Pavla Vykopalová, Tomáš Černý, Roman Janál) a dirigujícím Vlčkem se postarali o výjimečný zážitek z tak důvěrně známého díla.

Dalším objevem večera byl i černohorský klavírista Boris Kraljevič v Mozartově Koncertu C dur KV 415, výborný technicky i výrazově. Večer uzavřely přídavky, kterými byly koledy a tak ještě podtrhly předvánoční pohodu v zaplněném sále, kde nechyběli někteří starostové z měst festivalu Pontes.

Do nového 13. ročníku opět ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR chystá Vlček další novinky. Připojí se další země mj. i Island, propagována bude hudba slovenského Jána Levoslava Belly, českou duchovní skladbou bude Missa Pastoralis F. X. Brixiho a v Litomyšli by měla být uvedena původní verze Prodané nevěsty. Festival navštíví i města nezahrnutá dosud v památkách UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám