Hlavní obsah

Pokorná, milá a talentovaná Sima Martausová

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své první album Vyzliecť si člověka vydala slovenská zpěvačka, kytaristka a skladatelka Sima Martausová v roce 2011. O rok později se seznámila s manažerem Jozefem Šebem, který už předtím pro česko-slovenský hudební svět objevil Janu Kirschner.

Foto: archív zpěvačky

Sima Martausová vystoupila v Praze poprvé.

Článek

S podporou skupiny, jež právě s Kirschner působí, začala nahrávat druhé album Dobrý deň, to som ja. Dostala za ně platinovou desku a na Slovensku se stala velmi populární.

Zatím poslední album Na pravom poludní vydala loni na podzim. Ve čtvrtek 7. května pak poprvé koncertovala v Praze. V Malostranské besedě bylo vyprodáno.

Sima Martausová si totiž pozornost zaslouží. Je talentovaná autorka, skládá příjemné melodické písničky a otevřeně v nich zpívá o svých pocitech, o lásce, přátelství i úctě k životu. Má kolem sebe vynikající kapelu, jež se stará o kvalitní instrumentální doprovod, a všech pět jejích členů navíc zpívá, takže během koncertu není nouze o vkusně vystavěné vokální linky.

Upřímná a pokorná

Martausová navíc na pódiu působí upřímně, otevřeně a pokorně. Všechny písničky takříkajíc prožívá tělem i duší, vypráví divákům příběhy jejich vzniku, je mimoděk vtipná, a pokud její povídání zrovna postrádá pointu, vymyslí ji dodatečně, aby bylo mezi ní a fanoušky jasno.

Je písničkářka, která se pohybuje na rozhraní popu, folku, blues a gospelu. V repertoáru má i skladbu v rytmu tanga, kterou napsala pro sobě tehdy neznámého pana Alfréda, kamaráda manažera Šeba. Prý jí vzkázal, aby o něm složila písničku, a tak to udělala.

Na Slovensku je už středem pozornosti. V Čechách ji to snad čeká. Šebo po úspěšném pražském koncertě konstatoval, že ještě nezažila vystoupení, které by nekončilo potleskem diváků ve stoje. Jako to v Malostranské besedě.

Přesně takovým potleskem, jenž Martausové sluší k její upřímnosti i úsměvu, který při vystoupení rozdává.

Reklama

Výběr článků

Načítám