Hlavní obsah

Pohřeb zpěvačky Věry Bílé bude 23. března v Rokycanech

Pohřeb romské zpěvačky Věry Bílé, která zemřela v úterý v plzeňské fakultní nemocnici ve věku 64 let, bude dopoledne v sobotu 23. března v rokycanském římskokatolickém kostele Panny Marie Sněžné. Uvedl to server Romea.cz s odkazem na synovce Bílé Ladislava Giňu. Poslední rozloučení doprovodí kromě bohoslužby v kostele i hudba několika kapel na náměstí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Bílá

Článek

„Očekáváme mnoho lidí. Přijedou za Věrou z Moravy, Slovenska, ale i ze zahraničí,“ cituje server Giňu. Obřad začne v 10:45. Měla by být pohřbena na místním hřbitově.

Bílou převezla sanitka záchranné služby do plzeňské fakultní nemocnice v pondělí v noci. „Její zdravotní stav byl kritický. I přes okamžitou resuscitaci se lékařům nepodařilo obnovit životní funkce a pacientka zemřela,“ řekla v úterý mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Podle Romea.cz zemřela na infarkt.

Bílá byla na přelomu tisíciletí nejznámější zpěvačkou z Česka ve světě, proslavila se zejména vystupováním se skupinou Kale. Před lety vyprodala i pařížskou Olympii. Pro širší publikum objevila Bílou zpěvačka Zuzana Navarová. Díky ní a také díky česko-francouzskému manažerovi Jiřímu Smetanovi se Bílá se skupinou Kale zařadila mezi velké hvězdy etnické hudby.

Pád na dno

Později ale propadla hraní na automatech, kvůli podlomenému zdraví koncertovala výjimečně. Poznamenala ji také smrt manžela a syna. Žila na ubytovně v Rokycanech.

Poslední týdny ale připravovala návrat ke koncertování po 15 letech ve spolupráci se zpěvákem Janem Bendigem a bývalým členem kapely Kale Milanem Krokou. Natočila první píseň Mek som adaj, což znamená „Ještě jsem tady”, a k ní videoklip. První společné vystoupení koncertní šňůry se mělo konat tento pátek v Sokolově. Hudebníci ve středu rozhodli, že vystoupení nezruší, koncerty odehrají na počest Bílé.

Anketa

Máte rádi hudbu Věry Bílé?
Ano
15,5 %
Ne
75,5 %
Neznám ji
9 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám