Hlavní obsah

Podnikatel Masný chce šéfovat operu

Novinky, Martin Sládek
OPAVA

Kontroverzní opavský podnikatel Radim Masný, který svého času chtěl odkoupit dluhy ODA a poté očištěnou stranu zrušit, se zřejmě rozhodl vstoupit i do umění. Ve středu se přihlásil do výběrového řízení na šéfa operního souboru Slezského divadla v Opavě.

Foto: Lenka Zvonková

Mezinárodní hudební a folklorní festival Setkání muzikantů v Bílých Karpatech

Článek

"Kultura potřebuje celkově povzbudit. Konkurz na obsazení postu šéfa opery Slezského divadla v Opavě byl totiž vyhlášen bez jakýchkoliv podmínek a pravidel, proto jsem zareagoval tak, jak jsem zareagoval," odpověděl Masný na otázku Práva, proč se rozhodl ucházet o takový post.

Podobně zdůvodnil svou přihlášku do stejného konkurzu i bývalý poslanec parlamentu, opavský zastupitel Jaromír Šimánek. "V přihlášce je zcela jasné pochybení - nejsou tady uvedeny podmínky jako požadované vzdělání, délka praxe a podobně. Proto se na celou věc snažím upozornit netradičním způsobem. Pokud budou podmínky, které bych měl zanedlouho dostat, uvedeny v pozvánce k výběrovému řízení a mezi nimi bude umělecké vzdělání, nemohu se konkurzu zúčastnit. Jako manažer bych si práci v operním souboru dokázal představit."

Jenom recese?

"Přihlášky obou pánů považuji za recesi," začala vysvětlení celé události s možnou chybou při vypsání výběrového řízení ředitelka Slezského divadla v Opavě Sylva Gapková. "Konkurz na obsazení šéfa opery jsme vypsali opravdu bez stanovení podmínek, ale nebyl vypsán veřejně. Obeslali jsme pouze jednotlivá divadla, hudební a další kulturní instituce. Je určen pouze odborné veřejnosti. Teprve po obdržení přihlášek bychom specifikovali naše další podmínky. Pokud pánové Masný a Šimánek doloží doklad o hudebním vzdělání a patřičné praxi, splní tak podmínky pro přijetí do konkurzu. Jestli si dobře pamatuji, pana Masného jsem neviděla na žádném představení. V našem divadle byl pouze jednou u příležitosti vyhlášení nejlepších sportovců okresu Opava."

Zcela odlišné stanovisko zaujal sólista opery Petr Murcek: "Do konkurzu bez podmínek se opravdu mohl přihlásit kdokoliv. Věřím, že ve výběrové komisi budou sedět kompetentní lidé, kteří vyberou toho správného adepta."

"Vzhledem k tomu, že nebyly upřesněny podmínky konkurzu, tak se do něho může vlastně přihlásit kdokoliv. Pan Masný je dobrý manažer. Tak proč ne?" reagovala členka opavské opery Šárka Maršálová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám