Hlavní obsah

Podmračení, ale stále dobří Monkey Business

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České funkové božstvo Monkey Business seslalo svým věrným další desku Twilight of Jesters. Proč ponurý titul "soumrak kejklířů"? Těžko říct, zda to nějak souvisí s klesající prodejností desek, na kterou si skupina stěžuje, ale každopádně jde o temnější nahrávku.

Článek

Monkey Business se od funky popu stále častěji uchylují k více chemické, klubové hudbě. Elektronický háv některých písní se blíží světu housových klubů, zajímavá je narážka na reggae (Bob Marley's Soccer Shoes). 

Kdo má ve funku rád hodně sólující dechy a kytary, nepřijde si zde tak úplně na své. Také srdce milovníků vysoko klenutých refrénů Matěje Rupperta budou zasažena  jen párkrát, prakticky až od druhé půlky desky (skladba Wedding Song), když Twilight of Jesters poprvé ubere na šíleném tempu. Zato odborníci přes basové linky si užijí, zběsile trhavé basy patří k zapamatovatelným momentům alba (třeba v písních Nuremberg a ID Song), ale i v pomalejších kusech stojí zato.

Hostující zahraniční hvězdy Glenn Hughes a Ashley Slater už u Monkey Business ani nepřekvapí (i když u jiné české skupiny by asi překvapily). Velmi originální je vstup Vlasty Třešňáka (Pils and Girls), úroveň si ale udržuje prakticky celá deska, v tomto smyslu se tedy žádný soumrak nekoná.

Monkey Business: Twilight of Jesters, Sony BMG 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám