Hlavní obsah

Pocty Poláčkovi, Werichovi i Fuksovi

Právo, cg

Třiadvacátý ročník Mezinárodního veletrhu a Literárního festivalu Svět knihy 2017 zaznamenal od čtvrtka do neděle na pražském Výstavišti velký zájem čtenářů. Pořadatelé jsou přesvědčeni, že návštěvnost byla vyšší než loni.

Foto: ČTK

Návštěvnost byla vyšší než loni.

Článek

Hlavním tématem veletrhu byl Genius loci v literatuře, řada programů se přesunula do nové vzducholodi Gulliver v nedalekém centru DOX nebo na nádraží Praha-Bubny. K nejzajímavějším hostům patřili irský spisovatel John Boyne, izraelský autor knih pro dospělé i děti Uri Orlev, polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygiel nebo ve Švýcarsku žijící spisovatelka Corinne Hofmannová, autorka bestselleru Bílá masajka.

Velký prostor dostaly letos audiokniky, které zažívají boom. V už čtvrtém ročníku soutěže o nejlepší z nich získal Cenu O2 Audiokniha roku – Absolutní vítěz Spalovač mrtvol, román Ladislava Fukse. Navíc si cenu pro nejlepšího interpreta odnesl herec Lukáš Hlavica, který ho načetl. Tato audiokniha byla vyhodnocena také jako nejlepší jednohlasá četba.

Cenu posluchačů, v níž hlasovalo více než 5000 lidí, získala kniha Karla Poláčka Bylo nás pět v interpretaci Jana Zadražila.

Zájem veřejnosti o trvalé hodnoty dosvědčila i Diamantová deska Supraphonu udělená Janu Werichovi za tři milióny šest set tisíc prodaných zvukových nosičů v letech 1980–2017. Anticenu Skřipec udělila porota Obce překladatelů knize Až vyprší čas Eliny Hirvonenové z nakladatelství Omega. Překladatelka Jana Mašková podle poroty „přecenila své znalosti finštiny“ a v redakci zjevně nepracoval znalec finštiny, ale ani češtiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám