Hlavní obsah

Pocta spisovateli Otu Pavlovi

Právo, František Cinger

Letošek připomíná, že čas od odchodu spisovatele a novináře Oty Pavla (1930–1973) je už o rok delší, než trval jeho bolestný, a přesto tolik plodný život. Jeho dílo ale stále žije a oslovuje nejširší veřejnost. Nyní díky populárnímu herci, který se podílel na vydání audioknihy Miroslav Donutil čte povídky Oty Pavla.

Foto: Supraphon

Audiokniha povídek Oty Pavla

Článek

Vybral si sedm rybářských a sedm sportovních povídek, v nichž se zrcadlí Pavlova schopnost vcítění do životů jeho hrdinů, ať už to byl jeho fanfarónský otec prožívající radost ze života i bolest z nacistické zvůle či reální sportovci, kteří mu jako reportérovi dovolili nahlédnout do zákoutí svých duší.

„Povídky jsem četl už jako kluk a vracím se k nim dodnes. Každý musí obdivovat krásnou češtinu a poutavý vypravěčský styl. U studiového mikrofonu jsem se opět přesvědčil, jak výjimečný byl Ota Pavel spisovatel,“ vyznal se Donutil.

Tlumočí i jedinečné okamžiky ze života sportovců, jako byli Emil Zátopek, Alois Hudec, zapomínaný olympijský vítěz z roku 1936, Josef Masopust nebo házenkáři pražské Dukly, kteří vybojovali v Paříži slavné vítězství v Poháru mistrů evropských zemí.

„Je to velký hold všem slavným reprezentantům naší vlasti,“ dodal Donutil. „Začínali ve skromných podmínkách, které si dnešní sportovní profesionálové jen těžko dokážou představit. A přitom podávali výjimečné výkony a vytvářeli světové rekordy. A zároveň ještě zůstali skromní.“

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám