Hlavní obsah

Pocta režisérce Larise Šepiťkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci sekce Pocta Larise Šepiťkové, jíž letošní karlovarský festival vzdává hold, je promítán mimo jiné film Vzestup, mezinárodně uznávané válečné drama oceněné Zlatým medvědem na Berlinale 1977. Šepiťková jím převedla na plátno novelu Vasila Bykova Sotnikov a výsledek patří k perlám sovětské kinematografie.

Foto: KVIFF

Ze snímku Vzestup

Článek

Děj zasazený do Běloruska vypráví o vojácích Sotnikovi a Rybakovi, kteří hledají potraviny pro svůj ustupující oddíl. Padnou do zajetí, jsou mučeni, režisérka se však soustředí především na psychický bol, jenž je nakonec mnohem trýznivější než fyzické utrpení.

„Film vtahuje diváka do konkrétně zasazené dramatické situace, dokáže ji zprostředkovat tak, jako by se formovala bezprostředně před jeho očima, přímo fyzicky na něj z plátna doléhá tuhý mráz, hlad, bolest, brutalita trýznitelů i utrpení obětí,“ uvádí se v synopsi na festivalových stránkách.

Snímek bude promítán v úterý 7.7. ve 14 hodin ve Velkém sále hotelu Thermal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám