Hlavní obsah

Po žalobě padlo kvůli Národní knihovně i trestní oznámení

Skupina pěti architektů podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli soutěži na návrh nové budovy Národní knihovny (NK). Již loni na podzim přitom žalobu kvůli soutěži podali jedni z jejích účastníků, studio HŠH architekti, které skončilo na třetím místě.

Článek

Oba podněty se týkají údajné neregulérnosti soutěže. Trestní oznámení bylo podáno 8. srpna.

Ani dřívější žalobou se ale zatím soudy nezabývaly. "Počítám, že by jednání mohlo být nařízeno v září," řekl jednatel studia Tomáš Hradečný. Žaloba o náhradu škody byla podle něj tehdy jediná možnost, jak by se mohl soud vyjádřit k oprávněnosti či neoprávněnosti odměn, a tedy i k průběhu soutěže.

Soutěže se nezúčastnili

Trestní oznámení podalo pět architektů, kteří se soutěže nezúčastnili a kteří ani nepatři k jiné skupině architektů, jež na údajnou neregulérnost soutěže také poukazuje. "Není to proti knihovně, soutěži, ani proti vítěznému návrhu. Chceme, aby věci fungovaly tak, jak mají," řekl jeden z architektů Ján Sempel.

Trestní oznámení spolu s ním podali ještě architekti Ludvík Grym, Petr Pištěk, Pavel Rada a Jan Sapák. Stejně jako dalším kritikům soutěže jim vadí, že vítězný projekt nesplnil závaznou podmínku zadání, tedy umístění Národního konzervačního fondu nad zemí. Měl být podle nich vyřazen. Porota jej však pustila dál a nakonec nechala vyhrát. Vedení NK oponuje tím, že si před vyhlášením soutěže nedokázal bezpečné uložení knih pod zemí představit a autor vítězného návrhu Jan Kaplický přišel s převratným řešením.

Podle autorů trestního oznámení by mohlo v případě soutěže jít o trestný čin "pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě" spočívající v neoprávněném zvýhodnění některých soutěžitelů, respektive "porušování povinnosti při správě cizího majetku".

NK odmítá soutěž zrušit

Na ÚOHS se HŠH architekti obrátili již krátce po vyhlášení vítěze. Později tak učinilo i ministerstvo kultury, úřad ale stále nechtěl rozhodnout a vyžádal si stanovisko Právnické fakulty UK a Evropské komise. Obě stanoviska pak vedla ÚOHS k tomu, že doporučil NK, aby soutěž zrušila.

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek ale soutěž nezruší. V dopise ministrovi kultury uvedl, že zrušení soutěže by mohlo vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem, případně i s dalšími účastníky. Českou republiku by to podle něj mohlo stát i více než miliardu korun. Ježek také v úterý odeslal dopis ombudsmanovi, od jehož úřadu si slibuje prošetření postojů všech zainteresovaných stran. Ježek kritizuje hlavně magistrát za nesplnění slibu o prodeji pozemku.

Budoucnost nové budovy se měsíce točí v kruhu - většina zainteresovaných stran svaluje vinu na ostatní. Za problémy se označují pozemky, nedostatek peněz i zmíněné problémy se soutěží. Ministr kultury v červenci ale řekl, že knihovna podle Kaplického na Letné stát nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám