Hlavní obsah

Po Oscarech i Grammy. Akademie hromadně nabírá menšiny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie udělující ceny Grammy se rozhodla „diverzifikovat“, tedy masivně nabírat nové členy podle rasy a pohlaví. Pozvánku dostalo 1340 potenciálních členů.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Kendrick Lamar s cenou Grammy za nejlepší rapové album.

Článek

Jde už o druhou podobnou akci. Loni rozeslali 900 pozvánek, ale pouze 20 % oslovených reagovalo pozitivně a vstoupilo do akademie. Nové členy mohou navrhovat ti současní a část pozvánek byla poslána stejným lidem opakovaně.

Z 1340 pozvánek šlo 57 procent zpěvákům, 15 procent instrumentalistům, 15 procent autorům, 8 procent producentům a 5 procent zvukovým inženýrům. Podle žánrů se týká 17 procent popu, 13 procent rapu, 12 procent „roots music“ (tradiční americké styly), 11 procent R a 11 procent rocku. Zbytek se týká okrajových žánrů.

Podle akademie tvoří polovinu potenciálních, tedy pozvaných členů, ženy a 41 procent je z tradičně „málo zastoupených komunit“, což je pojem, který shrnuje všechny, kteří nejsou bílí. V současnosti je v akademii 26 procent žen a 24 procent tradičně „málo zastoupených komunit“.

„Když ta čísla srovnáte s těmi uvedenými ve studii iniciativy Annenberg z roku 2019, je jasné, že nová skupina členů představuje zlepšení,“ konstatovala za Grammy Laura Segura Muellerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám