Hlavní obsah

Po Masarykovi přichází film o Charlottě Garrigue-Masarykové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Směs dokumentárního filmu a hraných prvků nabídne Charlotta režiséra Josefa Císařovského. Snímek o manželce prvního československého prezidenta Tomáše Masaryka aktuálně připravuje pro Českou televizi.

Foto: Česká televize

Charlotta byla Američanka, která studovala hru na klavír v německém Lipsku a později se tam občas vracela. Díky tomu se setkala s Masarykem.

Článek

Charlotta chce zachytit setkání dvou osobností, jež změnily dějiny naší země – Charlotty Garrigue a Tomáše Masaryka. Ve filmu bude účinkovat také jejich pravnučka Charlotta Kotíková.

Charlotta byla Američanka, která studovala hru na klavír v německém Lipsku a později se tam občas vracela. Díky tomu se setkala s Masarykem. Během první světové války, kdy Masaryk emigroval (byl rakouskými úřady odsouzen k smrti), se Charlotta rozhodla zůstat v Praze, ale rakousko-uherské úřady ji šikanovaly. Trpěla depresemi a srdeční slabostí. Po válce se pár znovu setkal a Charlotta pak byla první dámou Československa až do smrti v roce 1923.

Ujasnila mu smysl života

„Masaryk o Charlottě napsal, že bez ní by si nebyl ujasnil smysl života a svůj politický úkol,“ řekl kreativní producent Petr Kubica. „Masarykovi patřili ve své době k moderním rodinám. TGM se zajímal o ženskou otázku a Charlotta, jíž byla emancipace vlastní, ho v této oblasti velmi ovlivňovala.“

Kromě Charlotty se v ČT chystají i další dokumenty. Olga Sommerová točí po filmech Magický hlas rebelky a Věra 68 dokument o pěvkyni Soně Červené. Premiéra se uskuteční v rámci programu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.

„Její život byl plný zvratů. Poměry ji vyhnaly do emigrace a byla na dlouho vymazána z kulturní paměti naší země. Jako mnoho jejích vrstevníků tím vším proslulá pěvkyně prochází s noblesou, grácií a životní moudrostí,“ uvedla kreativní producentka Alena Müllerová.

Třetí pozoruhodný dokument ČT je věnován průkopnici animovaného filmu Hermíně Týrlové. „Je to poprvé, co Česká televize tak podrobně mapuje tvůrčí pozůstalost po Hermíně Týrlové. Zmapování filmů, hrubých materiálů z natáčení, fotografií i korespondence, které dosud nikdo neviděl, tak obohatí archiv zlatého fondu české kinematografie,“ sdělil kreativní producent Martin Polák o filmu Hermína Týrlová – první dáma českého animovaného filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám