Hlavní obsah

Po Kytici natočí Brabec i Máchův Máj

Právo, Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý kameraman a režisér František Antonín Brabec dostal na konci loňského roku od producentů z Diamant filmu nabídku na zfilmování dalšího literárního pokladu - básně Máj od Karla Hynka Máchy. Projekt je nyní ve stádiu příprav.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

F.A. Brabec se do širšího povědomí diváků dostal filmovým zpracováním sbírky balad Karla Jaromíra Erbena. Jeho kameramanské pojetí Kytice mu vyneslo Českého lva a v kinech ho shlédlo přes půl miliónu diváků, což byl druhý nejlepší výsledek v žebříčku filmů roku 2001.

Vzhledem k fázi, ve které se projekt nachází, není známo, kdo se ujme hlavních rolí Viléma, Jarmily a Vilémova otce. "Sháním parťáka, který se mnou napíše scénář," sdělil Právu F. A. Brabec s tím, že když poprvé pomyslel na zpracování Máje v hlavě mu znělo jméno Miloše Macourka, který však v roce 2002 zemřel.

Macourek s Brabcem spolupracoval na scénářích filmů Král Ubu a Kytice. "V této otázce jsme Františkovi nechali volnou ruku, protože v tom v něm máme více než dvacetiletou důvěru," řekl Právu Josef Krautman, spolujednatel produkční firmy Diamant film.

Jarmile bude 17 let

"Máj bude mít komplikovanější realizaci," řekl Krautman. "Naším záměrem je vytvořit takový film, aby diváky nejen pobavil, ale aby v sobě měl také nějakou lehce stravitelnou zprávu," dodal.

I když konkrétní představu o hercích Brabec ještě nemá, již nyní říká, že se v případě Viléma a Jarmily bude jednat o "hodně mladistvou dvojici." Především představitelka Jarmily bude ve věku kolem sedmnácti let. Jediným jistým spolupracovníkem na novém projektu je tak Brabcova partnerka kostýmní výtvarnice Jaroslava Pecharová, která se podílela na filmech Král Ubu, Kytice, Krysař či zatím poslední Bolero. Za Kytici byla nominována na Českého lva za nejlepší výtvarný počin.

V hlavě se Brabcovi honí v souvislosti s Májem spousta nápadů, především co se vizuální stránky příběhu týká. "Třeba vězení, tam mám hodně světelných nápadů. Světlo je obrovská věc, se kterou si člověk může hrát," řekl Brabec, který má na svém kontě tři České lvy za kameru snímků Jízda, Král Ubu a Kytice.

Na svého prvního lva za režii teprve čeká. "Kompozice a sled obrazu byly hlavním důvodem, proč jsme si vybrali právě Františka," uzavřel Krautman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám