Hlavní obsah

Plaťte víc. Rolling Stones i Tom Jones žádají fér platbu za stream

Stovky umělců podepsaly dopis britskému premiérovi s žádostí o změnu zákonů, které „nedrží krok s technologií“. Narážejí na honoráře ze streamu hudby, které jsou nadále zanedbatelné, a celkový prodej fyzických nosičů výrazně klesá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tom Jones

Článek

Jde o starý problém, který se pořádně neřeší už roky. Hudebníci jako Rolling Stones samozřejmě peníze nepotřebují, ale bojují tím i za mladé umělce, jejichž situace je po pandemii často špatná, až katastrofální. Při nulových příjmech z koncertů jim malý zisk ze streamu nahrané hudby nepomůže. A CD se stávají kuriozitou, kupuje je minimum lidí.

Mezi podepsanými jsou Paul McCartney, Van Morrison, Rolling Stones, Wolf Alice, Jessie Ware a mnoho dalších. Význam desek i rádií poklesl a streamovací platformy, které jsou stále důležitější, vydělávají slušně, ale muzikantům posílají almužnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Rolling Stones

Při hraní skladby v rádiu se peníze rozdělují mezi vydavatele, hlavního umělce, autora a trochu zbývá i na doprovodné muzikanty v pozadí a vokalisty.

Na streamu ale většinu dostane vydavatel, přibližně 13 % z poplatku má hlavní umělec a ostatní nedostanou vůbec nic, upozornila BBC.

Systém tak sebral hudebníkům určitý druh příjmů a ničím je nenahradil. „Myslíme si, že streaming nahradil starý model prodeje, ale nahrazuje i sekundární užití díla jako třeba rádio,“ varuje britský muzikant Tom Gray.

Problém se ovšem netýká jen Británie, ale celého světa. Předešlé studie Světové organizace pro duševní vlastnictví zmiňují výrazný rozdíl mezi zisky ze streamu a honoráři pro umělce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám