Hlavní obsah

Plastici vydali album s filharmoniky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární skupina The Plastic People of the Universe vydává album Co znamená vésti koně natočené ve spolupráci s Filharmonií Brno na formátech CD a DVD. Album pokřtí v sobotu 1. dubna na akci Vzpomínka na Mejlu v brněnském klubu Metro Music Bar.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Brabenec ze skupiny Plastic People of the Universe

Článek

Kapela, která byla za komunismu zakázaná, musela původní desku v roce 1983 vydat až v Kanadě. Skladby Mejly Hlavsy, Vratislava Brabence a Pavla Zajíčka se pak po desítkách let dočkaly nového zvuku díky filharmonikům.

„Plastic People už dříve uvedli orchestrální verze svých zásadních děl z konce sedmdesátých let Jak bude po smrti a Pašijové hry velikonoční. Teď tedy logicky došlo na třetí a poslední dokončenou práci skladatelsko-textařského tandemu Milan Hlavsa – Vratislav Brabenec, koncertně předtím zahranou jen jedenkrát, 15. března 1981,“ řekl manažer kapely a zároveň producent alba Jiří Pichl.

Nová verze desky Co znamená vésti koně byla naživo hrána poprvé v Brně v roce 2014 a poté v pražském Divadle Archa. Nahrávka vznikla 17. listopadu 2015 v brněnském Sono Centru.

Nedovolíte hrát písničky, uděláme oratorium

„Koně“ jsou podle autora symfonických aranžmá a hudebního režiséra projektu Michala Nejtka zřejmě vrcholem spolupráce dvojice Hlavsa – Brabenec.

„Ale také nejodvážnějším exkurzem do oblastí rockem málo probádaných. Jako by kapela v nejtěžším období své existence, kdy už v podstatě nebylo možné veřejně ani soukromě hrát, reagovala na situaci vnitřním exilem a útěkem od rockového ducha i rockové matérie: nedovolíte-li nám hrát písničky, uděláme oratorium,“ popisuje Nejtek.

Dílo by mohlo zaujmout i posluchače klasické hudby. „S úžasem objevujeme kvalitu muziky, která si podobné ambice v době svého vzniku určitě nekladla. Ideální titul pro Filharmonii Brno, která byla vždy otevřená kvalitním hudebním přesahům,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám