Hlavní obsah

Plácido Domingo natáčí v Praze vánoční album

Právo, (rh, ČTK)

Světoznámý španělský operní pěvec Plácido Domingo přijede v těchto dnech osobně do Prahy natočit vánoční album za doprovodu Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) pod vedením Eugena Kohna. Nahrávka pro společnost Sony Records vzniká v hostivařském studiu v Praze.

Foto: archiv ČNSO

Plácido Domingo stále patří ke světovým operním hvězdám.

Článek

Album bude obsahovat i vlastní Domingovy skladby, ale hlavně písně světových autorů, mimo jiné Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Andrewa Lloyda Webbera, Irvinga Berlina, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Giacoma Pucciniho. Část textů napsal pro otce Plácido Domingo junior.

Čtyřiasedmdesátiletý Domingo řídí operu v Los Angeles a stále zpívá. Loňskou sezónu ukončil rolí mnicha v opeře Thaïs Julesa Masseneta – byla to jeho 139. role v kariéře. Madridský rodák získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek.

Český národní symfonický orchestr, který v roce 1993 založil trumpetista Jan Hasenöhrl spolu s dirigentem Zdeňkem Košlerem, patří k nejvytíženějším v Evropě. Jeho nahrávky se prodávají v USA i Japonsku, úspěšně absolvoval četná evropská turné i koncerty v Austrálii, Jižní Koreji, Číně, Japonsku, Dubaji a Mexiku s umělci klasického a populárního hudebního zaměření (Ennio Morricone, James Morrison, Lalo Schifrin, Serj Tankian, Andrea Bocelli, Sting, George Michael, Natalie Coleová, Rolando Villazón). Od roku 2005 orchestr pořádá festival Prague Proms, jehož letošní ročník zahájí 21. června koncert Buddy Rich Bigband a v jehož rámci vystoupí i operní hvězda Anna Netrebko.

Reklama

Výběr článků

Načítám