Hlavní obsah

Písnička Žár je svatební zpověď zpěváka Petra Lexy z kapely Slza

Právo, jaš, kul

Petr Lexa, zpěvák pražské popové skupiny Slza, se nadále profiluje jako autor. Spolu s kytaristou Lukášem Bundilem nyní představují nový singl Žár. Je další předzvěstí alba 3, jež vyjde 24. dubna. Milostná píseň vznikla jako svatební zpověď. Do videoklipu kapela oslovila páry z řad osobností.

Kapela Slza v klipu k písničce ŽárVideo: Universal Music

 
Článek

Loni byla Slza pozvaná na svatbu, aby zahrála jako překvapení pro nevěstu. „Pár dní před vystoupením jsem přemýšlel, jakou píseň nevěstě a ženichovi věnovat, ale uvědomil si, že sice máme několik skladeb o lásce, ale všechny jsou o té podobě lásky, která není úplně pozitivní. A zpívat na svatbě o hádkách a rozchodech se asi moc nehodí,“ vysvětluje Lexa.

„Proto jsem vzal tužku a papír a napsal text o momentu, kdy máte vedle sebe člověka, vážíte si jeho přítomnosti a víte, že s ním tyhle chvíle chcete trávit už napořád,“ popisuje vznik písně Žár frontman kapely.

Spolu s Ondřejem Ládkem pak vtiskli tématu finální podobu. Hudba vznikala v kruhu stále semknutější sestavy Lukáš Bundil, Petr Lexa a anglický skladatel a producent Oliver Som. Finální produkci singlu opět výtečně doplnil londýnský producent Ed Holloway.

Vzhledem k tématu lásky se Slza rozhodla námět videoklipu uchopit trochu netradičně a oslovila skutečné páry z řad osobností, které svým vztahem přesně reprezentují to, o čem píseň je. Ve videoklipu se tak objeví influenceři, sportovci, moderátoři, herci. Mezi nimi například Barbora Votíková s partnerkou, Zorka a Míra Hejdovi, Eva a Jakub Krausovi, herec Martin Dejdar s manželkou, Katka Králová s manželem a řada dalších.

„Jsou pro nás inspirativní a zároveň v některých případech boří zažité předsudky o partnerském vztahu. Vznikl tak videoklip v pojetí, na které jsme dosud nebyli zvyklí,“ vypráví Lexa.

Původní scénář měli Lexa a Bundil v hlavě již od března, ale kvůli dodržení karantény musela kapela a účinkující páry zaimprovizovat. Díky tomu mohl vzniknout o to více osobní videoklip.

„Každý pár se nakonec natočil doma sám na svůj telefon nebo kameru. A ukázalo se, že to pro všechny bylo ve výsledku zábavnější a v kombinaci s přirozeným prostředím dokonce i hlouběji vystihlo myšlenku písně,“ poodhaluje pozadí Bundil. Finální podobu videoklipu vtiskl Radim Věžník, který s kapelou spolupracuje již poněkolikáté.

Album 3 je již dokončeno a nový titul by po předchozích multiplatinových deskách Katarze a Holomráz měl spatřit světlo světa 24. dubna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám