Hlavní obsah

Písecký festival už má své favority

Právo, orh
Písek

Už druhý den pokračuje v Písku promítání snímků Mezinárodního festivalu studentských filmů. První soutěžní promítací bloky v kině Portyč už naznačily favority. Tím hlavním by mohl být podle ředitelky festivalu Vladany Terčové film od čínského studenta Thang Wan s názvem Thanks giving, který už vyhrál mezinárodní soutěž projektu Winton Train jehož hlavním podtitulem byla inspirace dobrem.

Článek

„Na tento film jsou velmi nadšené ohlasy a určitě by mohl získat jednu z osmi cen,“ uvedla Terčová. Padesát vybraných snímků má však svou nespornou úroveň. Jak uvedl člen poroty, filmař a profesor na univerzitě v Západní Virginii Daniel Boyd, rozhodování o cenách bude velice složité.

„Všechny filmy jsou velmi dobré a musíme hlavně najít měřítka srovnání podle kterých je budeme hodnotit,“ konstatoval Boyd.

V soutěži mají zastoupení i snímky studentů pořádajících škol Filmové akademie Miroslava Ondříčka a Sokromé vyšší odborné školy v Písku. Prosadit by se mohl například loutkový film od režisérek Lenky Zemanové a Lenky Čeperové s názvem Cecílie, nebo komedie o životě mladého alternativce od Petra Pánka.

O festival je velký zájem a přijíždí lidé z celé republiky. „Kino je stále plné a také zahájení mělo velký úspěch. Lidé chodí i na doprovodné akce a skvěle se bavili i na koncertu na Ptáčkovně, kde se konají kulturní akce v každý den festivalu,“ konstatovala Terčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám