Hlavní obsah

Písecký festival má plné sály

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím velký úspěch zažívá Mezinárodní festival studentských filmů, který se koná od pátku do neděle v Písku. I na dvanáctý ročník dorazili filmaři z celého světa. Sledují soutěžní bloky filmů v kině Portyč, vyráží na koncerty, workshopy i přednášky.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Město Písek je plné festivalových připomínek a akcí.

Článek

„Zatím jsem velmi spokojená, protože sály jsou plné. Přišli jak studenti, tak příznivci filmu ze zahraničí. Návštěvnost neovlivnilo ani krásné počasí a všichni si zatím udělali na filmy čas. Přijeli lidé z Jižní Koreje, Norska, Polska, Rakouska, Německa, Velké Británie, Holandska, Švýcarska, nebo Dánska. Dá se říci, že téměř z celého světa,“ pochvalovala si v sobotu návštěvnost ředitelka festivalu Vladana Terčová.

Dále poznamenala, že kromě projekcí mají velký úspěch i večerní koncerty. Novinkou festivalu je i pojízdná kavárna POTMĚ na hlavním píseckém náměstí. Ředitelka Terčová vysvětlila, že na akci se podílejí handicapovaní obyvatelé už téměř pravidelně.

„Začali jsme asi před třemi lety sekcí handicapovaných tvůrců, měli jsme tady i kapelu složenou z handicapovaných umělců a letos jsme přišli díky spolupráci s Českým rozhlasem právě na Světlušku. Myslím si, že je to pro Písek novinka a spoustu lidí se chce seznámit s tím, jaké je to zažít pocit absolutní tmy a jak to slepí lidé mají složité,“ vysvětlila Terčová.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Součástí festivalu je i výstava promítaček v kině Portyč.

Pro návštěvníky je připravena také festivalová kavárna FESTCAFE, což je stan plný dobrého jídla a pití, který je otevřený až do pozdních večerních hodin. „Určitě je tady skvělá parta lidí, kteří filmu rozumí, takže mě baví nejen snímky, ale i večerní setkání,“ konstatoval ve stanu Martin Červíček, který na festival přijel až z Prahy.

V sobotu pokračuje festival promítáním soutěžních bloků v kině Portyč, workshopem v kavárně U Vavřiny i večerními koncerty v divadle Pod čarou. Hrát budou Escape 2 Jungle, nebo No good ok. Celý festival vyvrcholí v neděli večer vyhlášením cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám