Hlavní obsah

Pipes and Pints: Není kam spěchat

Právo, Jan Šída

Skupina Pipes and Pints, která vydala své druhé album Found and Lost, má sice české kořeny, ovšem její možnosti sahají dál. Ryčný punk rock s dudami a s americkým zpěvákem v čele je prostě zajímavý i pro fanoušky za našimi hranicemi. O albu i zahraničních cestách hovoří hráč na dudy Vojta Kalina.

Foto: Foto Jan Šída

Skupina Pipes and Pints: zleva Lukáš Vincour (bicí), Tomáš Novotný (kytara), Syco Mike (zpěv), Ondřej Balvín (basová kytara) a Vojta Kalina (dudy)

Článek

Proč vychází druhé album až tři roky po debutu?

Nový materiál jsme měli dlouho připravený, ale protože náš zpěvák Mike koketoval s návratem zpět do USA, vše se zpozdilo skoro o rok. Nechceme dělat jednu desku za druhou na úkor kvality. Není totiž jednoduché zakomponovat do hudby dudy tak, aby vznikl smysluplný materiál. A hlavně není kam spěchat. Nějakou dobu trvá, než objedeme všechna místa u nás i v Evropě.

Jsou písně z alba ohlédnutí za uplynulými třemi lety?

Především je to materiál, který udělala kapela dohromady v současné sestavě. Je to kolekce skladeb, napsaných přímo pro zmíněné album. Asi dvě písně jsme již hráli, ale zbytek vznikl buď přímo ve studiu, nebo se tam aspoň dodělával do finální podoby.

Nové skladby mají spíše rockovější podobu a ne obvyklou syrově punkovou. Čím to je?

Za ta léta už se každý z nás hudebně natolik zdokonalil, že tíhne k složitějšímu vyjádření. Hodně nám pomohl i producent, především co se týče aranží a celkového sesazení nástrojů. Proto možná vzniká dojem stylového posunu. My ale budeme hrát vždycky punk rock.

Má skupina nějakou pevnou ideologii?

Na naše koncerty nepatří neonacisté, nicméně nějakou ucelenou myšlenkovou podstatu skupina nemá. Naše tetování nebo obdiv ke skateboardingu má ovšem spíše charakter životního stylu. Texty, které píše zpěvák Mike, vycházejí z jeho osobních životních zážitků.

Album jste pokřtili 10. listopadu v pražském Paláci Akropolis. Co bude dál?

Vyrazíme na turné. Kromě Čech a Slovenska budeme hrát i v Evropě. Hodně nám pomáhá, že nás doma distribuuje Supraphon a v Evropě zase label, který spadá pod distribuci EMI. Vždy jsme měli ambice hrát co nejvíce v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám