Hlavní obsah

Philip K. Dick napsal kromě sci-fi i silný realistický román

Novinky,

Philip K. Dick je jedním z nejvýznamnějších představitelů sci-fi. Řada jeho knih posloužila jako předloha pro filmy, z nichž nejznámější jsou Blade Runner, Minority Report a Total Recall. Režiséry stejně jako jeho čtenáře zaujaly temné rozostřené až halucinogenní vize, poukazující na víceznačnost reality i na to, jak obtížně se s ní i s tlakem společnosti jedinec vyrovnává.

Foto: Jiří Smutný

Obrazy z brněnské výstavy

Článek

Král úletů však představuje Dicka v úplně odlišné - realistické - poloze. Autor se v něm vyrovnává s velmi typickým tématem, jímž je dospívání. Spojitost s kultovními sci-fi díly je tu však jasná. I hlavní hrdina Jack Isidore se vymyká společnosti a jejím normám. Má v sobě řadu autobiografických prvků. Je fascinován tajemstvím, létajícími talíři a dostane se i do společnosti lidí, kteří údajně komunikují s mimozemšťany...

Realistické drama pokřivené rodiny

Král úletů však není jen lákavou možností hlouběji nahlédnout do světa Philipa K. Dicka a poznat, co jej utvářelo. Vyhrocený příběh Jackovy sestry Fay je mistrovským zobrazením pokřivených vztahů. Fay sice není nepraktická podivínka pohybující se světě fantazie, ale je pokřivená ještě více. Žije pouze přítomností a bere si, po čem zrovna zatouží. Najde si bohatého manžela, kterého bezohledně využívá. Když dostane infarkt, najde si milence, čerstvě ženatého mladíka a Jack o tom jejího muže informuje, aniž by si uvědomoval dosah svého činu.

Drsný příběh nemilosrdně odhalující brutalitu v konformní společnosti po druhé světové válce, který by mohl pocházet od autorů amerického jihu nutně vyústí v tragédii. Zrazený manžel se pomstí na světě, který sám vybudoval. 

Dick vystihl atmosféru

Dickovi se skvěle podařilo vystihnout tíživou atmosféru a dokonale vystihnout odlišné povahy a pohled protagonistů, kteří se ve vyprávění příběhu střídají. Jen v úplné závěru po katarzi Dick trochu ztrácí dech. Poslední Jackův čin však tvoří dobrou tečku, uzavírající dílo. Když pozná, že není schopen porozumět realitě, rozhodne se jít k psychoanalytikovi a vybrat si toho nejlepšího. Podivím se tak ukáže nejen nejlidštějším, ale také nejrozumnějším, což je typické pro hrdiny jeho sci-fi děl.

Philip K. Dick: Král úletů

Přeložil Robert Hýsek, Argo, 206 stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy dne: The Sea & Cake

Hudebním tipem dne je koncert chicagské skupiny The Sea & Cake v pražském klubu Roxy, literárním výbor povídek Philipa K. Dicka Minority Report.

Výběr článků

Načítám