Hlavní obsah

Petra Janů a skupina Amsterdam se spojily s filharmoniky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Petra Janů odstartuje se svou skupinou Amsterdam 24. října ve Stříbře koncertní turné. Bude čítat na dvacet zastávek v celé republice, přičemž ji na některých doprovodí Smíchovská komorní filharmonie vedená Josefem Vondráčkem.

Foto: Lucie Levá

Zleva Roman Šteffl, Pavel Lochman, Petra Janů a Josef Vondráček.

Článek

Týká se to i vystoupení v pražském Divadle Hybernia 28. listopadu, pro které se chystá speciální program. Na turné, jež potrvá až do 21. prosince, kdy skončí v Brně, zazní i vánoční repertoár.

Petra Janů začala s kapelou Amsterdam spolupracovat před čtyřmi lety a nahrála s ní poslední studiové album Blázni (2017).

„Vystupovala jsem předtím se skupinou Golem, ale najednou jsem nabyla dojmu, že jsem se zastavila v čase. V té době se mi s nabídkou spolupráce ozvala kapela Amsterdam. Už na první zkoušce jsem věděla, že je to přesně ta, na kterou jsem čekala. Navíc je v ní autorský potenciál,“ prozradila Právu zpěvačka.

Skupina Amsterdam vznikla původně v osmdesátých letech ve Švýcarsku jako myšlenka. „První živá verze byla na světě v roce 1994 a potom jsme několik let doprovázeli Ilonu Csákovou. Když to skončilo, ostatní ještě chvíli pokračovali dál a já odjel pracovat do zahraničí. Sešli jsme se po patnácti letech a klávesista Pavel Lochman si povzdechl, že by chtěl zase hrát. Řekl jsem mu, že já také, ale nevím přesně, jak to udělat. Dali jsme tedy znovu dohromady kapelu a po dlouhých úvahách jsme dospěli k závěru, že kromě Petry Janů není na české scéně etablovaný interpret, se kterým by se nám líbilo spolupracovat,“ vysvětlil baskytarista Roman Šteffl.

Při některých vánočních koncertech bude Petru Janů a její skupinu doprovázet Smíchovská komorní filharmonie pod vedením Josefa Vondráčka.

„Koncept vymyslel náš společný přítel Petr Tolar. Líbil se mi, protože si myslím, že takové spojení k Vánocům patří, stejně tak bigbítu sluší hraní s filharmonií. Letos absolvujeme několik vánočních koncertů a na příští rok se dohodneme na několika rockových,“ řekla Petra Janů.

Foto: Lucie Levá

Petra Janů

„Vánoční repertoár bude mimo jiné obsahovat Píseň o poutnících z desky Blázni, vánoční evergreeny, jako jsou Já sním o Vánocích nebo Tichá noc, skladbu od Karla Svobody, jeden latinský kousek nebo písně Memory či S láskou má svět naději. Mimochodem, písnička Jámy s orchestrem zní úžasně,“ dodala.

„Skladby, které jsme vybrali, filharmonické aranže nezmění. Pouze je doplní o přírodní zvuk smyčců a čtyřhlasé dechové harmonie,“ vysvětlil Vondráček. „Původní plán byl, že spolu odehrajeme koncerty postavené na rockových skladbách. Petr Tolar ale přišel s tím, že bychom se mohli takříkajíc oťukat na vánočních koncertech.“

Příští rok by vystoupení s filharmoniky měla vypadat tak, že první část bude věnována klasickým rockovým skladbám Petry Janů a ve druhé dojde především na skladby vzešlé ze spolupráce zpěvačky s Otou Petřinou.

„Spolupráce s Petrou naše očekávání předčila,“ shrnul čtyři roky společného hudebního života klávesista Pavel Lochman z kapely Amsterdam. „Původně jsme měli představu, že její rockové skladby přearanžujeme, dáme jim modernější háv, budeme koncertovat, pojedeme hrát na letní festivaly, a když budou obě strany spokojeny, natočíme desku. Nakonec jsme vydrželi mnohem déle a strašně nás to baví.“

„Ano, všechno je skvělé, jen jsme ještě nebyli na žádných festivalech,“ podotkla na závěr Petra Janů. Ty plánované na příští rok jsou pro ni tedy výzvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám