Hlavní obsah

Petr Bende má na vánočním turné cimbal big band

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako každý rok, i letos vyjel zpěvák Petr Bende na sérii listopadových a prosincových koncertů, kterou nazval Vánoční turné 2015. Jde o jeho již devatenácté vánoční turné. Začalo na konci listopadu v Miroslavi u Znojma a pokračovat bude až do 21. prosince, kdy skončí v Uherském Brodu.

Foto: Marta Mastná

Petr Bende na Vánočním turné

Článek

Ve středu 8. prosince bylo na programu vystoupení v pražském Divadle Kalich. Sedíme s Petrem Bendem odpoledne před koncertem v šatně divadla a hovoříme o tom, jaké změny pro letošní turné nachystal, podle čeho vybíral své hosty a jak to všechno kvitují diváci.

„Rozhodl jsem se pro letošek obsazení turné změnit, abychom nejezdili každý rok pouze s cimbálovkou Grajcar. Jsou to skvělí muzikanti a lidé, máme dobré vztahy, ale po dvanácti společně odježděných vánočních turné byl čas na změnu,“ vysvětluje Bende.

„Oslovil jsem tedy sólového cimbalistu Michala Grombiříka, který v Brně studuje JAMU a na cimbál je schopen zahrát skoro všechno. K tomu jsem si splnil sen o big bandu, který jsem chtěl vždycky dát dohromady. Požádal jsem kamaráda, trumpetistu Pavla Petrlu, aby pro mě dal dohromady devět dechařů. S mým saxofonistou je jich deset, a tak vznikl jakýsi cimbál big band, což není úplně obvyklé spojení,“ usmívá se Bende.

Foto: Marta Mastná

Ve Zlíně s Bendem hostoval Bohouš Josef.

O úpravy písniček pro zmíněnou sestavu požádal rovnou čtyři aranžéry. Vznikly verze, které se na koncertech líbí a diváky oslovují. Mohou si je ostatně také odnést domů, protože některé jsou nahrané na albu Petr Bende & cimbal big band, které vzniklo jako živá nahrávka na jedné zkoušce tělesa a přináší osm skladeb včetně zcela nové nazvané Prosinec.

„Na pódiu je nás sedmnáct a musím říct, že naše hudba má takříkajíc obrovský tlak,“ doplňuje Bende. „Aranže jsou skvělé a já si jich užívám. Těší mě, že jsme se trochu přiblížili zvuku kapely Chicago, kterou má rád můj otec a já ji od dětství poslouchal s ním. To, co jsem měl v hlavě, teď mé skladby mají.“

S Tesaříkem zpívá Karvinou

Hostem vánočních koncertů je i zpěvák Richard Tesařík. „Známe se od roku 2007, kdy jsme se seznámili právě v Divadle Kalich na muzikálu Hamlet. Líbí se mi jeho hlas a napadlo mě, že se hodí k big bandu, se kterým koncertuju. Už letos v lednu jsme si plácli na to, že se mnou absolvuje celé turné vyjma koncertu ve Zlíně, kde za něho zaskakoval Bohouš Josef. „Hrajeme písničky Rybitví, Hrobníky z muzikálu Hamlet a jako duet s Richardem zpíváme Karvinou. Funguje to výborně,“ přibližuje Bende.

Foto: Marta Mastná

Hostem turné je Richard Tesařík.

V každém městě, kde se koncertní turné zastaví, se k muzikantům přidá dětský pěvecký sbor, jak je to v případě vánočních koncertů Bendeho obvyklé. Posledním hostem je mladý kytarista Víťa Štaigl, se kterým se zpěvák seznámil v létě na festivalu v Zábřehu. V jedné písni mu zahrál výtečné kytarové sólo, a to pro něho znamenalo pozvánku na Vánoční turné.

Až skončí, bude Bende pokračovat v práci na svém dalším řadovém albu. Písničky už má napsané a chystá se je nahrát na začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám