Hlavní obsah

Peter Gabriel vycouval z Oscarů, chtěli mu useknout nominovanou píseň

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Peter Gabriel, bývalý člen Genesis, je ve sporu s organizátory oscarové ceremonie. Nechce vystoupit při udělování Oscarů, protože mu nechtějí dát prostor ani pro jednu celou píseň. Na prezentaci svého nominovaného hitu Down To Earth z filmu Wall-E má jen 65 sekund.

Foto: Profimedia.cz

Peter Gabriel

Článek

Organizátoři se letos rozhodli omezit hudební vystoupení. Tři nominované písně tak mohou zaznít pouze formou tzv. medley, tedy ukázek spojených do jednoho proudu.  

"To je trochu nešťastné," říká Gabriel, který si prý "jako stařec už může dovolit malý protest". Akademie udělující Oscary to nechce komentovat.

Autoři filmových písní si podle britského zpěváka také zaslouží své místo v ceremonii. "Autoři písniček jsou jen malou součástí v procesu vzniku filmu, ale pracujeme zatraceně tvrdě," zlobí se Gabriel.

Devětapadesátiletý hudebník, který byl na Oscara nominován poprvé, doufá, že místo něj vystoupí Soweto Gospel Choir. Oscarový večer 22. února prý přesto hodlá navštívit. "Jsem starý dědek a neublíží mi protestovat. Ale ceremonie má být zábava a já se na ni těším," poznamenal.

Jeho píseň Down To Earth je nominována se dvěma kousky z favorizovaného snímku Milionář z chatrče od bollywoodského skladatele Ar Rahmana.

Reklama

Výběr článků

Načítám