Hlavní obsah

Pavel Šrut: Dvojí pokání

Právo, Pavel Šrut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oskarové Pokání natočené podle stejnojmenného románu Iana McEwana jsem viděl ještě před přečtením knihy. Působivý kontrast anglického venkovského sídla jako z časů Jane Austenové a pak prudkým střihem přenesený děj do fantasmagorického marasmu bojiště u Dunkerque a do londýnských lazaretů jsem tehdy přičítal na vrub až obžerně výpravné filmařině.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Šrut o knize Atonement od Iana McEwana

Článek

Ale ne, i román, který z anglického originálu Atonement vydal Odeon v pěkném překladu Marie Válkové, je takhle vystavěn. Anglické slovo atonement znamená doslovněji odpykání trestu, odčinění něčeho nebo pokus o nápravu. O všechny tyto významy se román opírá a důmyslně je v jednání a pocitech především hlavní postavy osvětluje.

Byl to mrazivý pocit, dospívat

Napadlo mi, že zmoudřelý McEwan, letošní šedesátník, také jako by touto knihou chtěl jaksi odčinit své (nádherné!) mladistvé výlety do betonových zahrad a neproniknutelných džunglí lidské psychopolis, často ovládané zlem zvrácenosti, úchyláctvím a temnou až hororovou přízračností.

Samozřejmě zde narážím na jeho knihy Betonová zahrada, Psychopolis a jiné povídky nebo Cizinci ve městě, které mohly někoho šokovat, ve skutečnosti však ohromovaly nikoli náměty, nýbrž básnivostí a průnikem do (zejména) dětské či pubertální psychiky.

Byl to mrazivý pocit, dospívat, vzpomíná na dětství i hlavní hrdinka, coby už známá spisovatelka, v pokání za čin, který převrátil naruby život její třiadvacetileté sestry Cecílie a mládence Robbieho, nemanželského syna posluhovačky, jenž s rodinou vyrůstal jako „bratr“.

Zdánlivá maličkost

Co se vlastně stalo v tom zátiší bohatého venkovského sídla v jednom parném dni vibrujícím nudou a ztajenou sexualitou? Zdánlivá maličkost. Třináctiletá Briony, která vášnivě spisuje povídky a hry a už teď poznává, že svět se dá stvořit na pěti stránkách, přistihne svou sestru a Robbieho v knihovně při prudkém milostném aktu.

Úžas a hrůza zjitřená fantazií a podpořená dětskou žárlivostí, ji dožene k nařčení, které mládence pošle nejdřív do vězení a pak střihem rovnou na krvavé bojiště druhé války. Svou soukromou válku – sama se sebou – vede neustále i Briony, než se odhodlá k veřejnému pokání: ke knize, kterou celý život promýšlí a teprve před smrtí ji napíše.

Z rukou menšího autora by vypadl melodram, ale Ian McEwan zase napsal výtečný román.

Tak to u něho chodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Pavel Šrut: Náhody a sudby

Po románu Sudba ursitorů (vydalo Argo v překladu Pavly Machalíkové) jsem sáhl zcela nahodile, když jsem si na gauči vykutával místečko, kde bych se usadil....

Pavel Šrut: O zemi olympijských her

Od našich olympioniků ČOV (pokud by to náhodou někdo nevěděl: Český olympijský výbor) žádá, aby se koncentrovali jenom na výkon, a když už jim v Pekingu...

Pavel Šrut: Film v hlavě

Japonský prozaik Haruki Murakami si potrpí na hudební podkres svých románů. Naznačují to i jejich tituly: Norské dřevo je vypůjčené z Norwegian Wood...

Výběr článků

Načítám