Hlavní obsah

Paul Simon už nemá práva na Bridge Over Troubled Water. Prodal všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony Music Publishing získala práva na celou písňovou tvorbu Paula Simona. Další legenda, Bob Dylan, prodala práva už loni.

Foto: Universal Music

Zpěvák Paul Simon

Článek

Americký písničkář tak ztratil kontrolu nad nesmrtelnými hity Bridge Over Troubled Water, The Sound of Silence či Still Crazy After All These Years. Jeho katalog obsahuje také skladbu Mrs. Robinson, známou z kultovního filmu Absolvent, nebo písně The Boxer, Homeward Bound a I Am a Rock.

Jen samotnou Bridge Over Troubled Water přezpívaly stovky zpěváků včetně Elvise Presleyho. Mimořádně ceněná je coververze od královny soulu Arethy Franklinové. Píseň se snažilo podat po svém i mnoho českých interpretů.

Genderová hvězdička zaplavila Německo, jazykovědci se postavili na odpor

Kultura

Nikdo ze zúčastněných nechce sdělit částku, kterou Sony Music Publishing za katalog zaplatila, což je u podobných obchodů běžná praxe. Simon je autorem nebo spoluautorem celkem 400 skladeb. Odhaduje se, že mohlo jít o stovky milionů dolarů.

Bob Dylan prodal loni svůj katalog 600 skladeb firmě Universal Music za více než 300 milionů. Neil Young prodal jen polovinu své tvorby a cena se odhaduje na přibližně 150 milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám