Hlavní obsah

Paul Newman se dožil osmdesáti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký herec a režisér Paul Newman, známý z filmů Kočka na rozpálené plechové střeše, Frajer Luke, Podraz nebo Butch Cassidy a Sundance Kid, se dožívá ve středu 80 let. Navzdory svému věku nadále pracuje. V roce 2002 se objevil ve zdařilém snímku Road To Perdition. Devětkrát byl nominován na Oscara, kterého získal za hlavní roli v Barvě peněz.

Foto: archiv Marco Salvadori

Představitel Tonyho Manera Marco Salvadori během fotografování.

Článek

Představitel tvrdých a většinou i charakterních mužů se narodil 26. ledna 1925 v Clevelandu v rodině úspěšného majitele obchodu se sportovními potřebami. Herectví mu učarovalo už na střední škole a nakonec se je rozhodl i vystudovat. Od divadla záhy přešel k filmu a úspěch mu přinesl snímek Někdo tam nahoře mě má rád, kde skvěle ztvárnil boxera Rockyho Graciana. Hlavní role ve filmové adaptaci Kočky na rozpálené plechové střeše mu přinesla jeho první nominaci na Oscara.

Newman se zařadil po bok idolů své generace Deana a Branda. I on hrál tvrdé mladé muže, kteří se vzpírali konvencím, ale přes své sobectví a skutečnost, že se pohybovali na hranici zákona, většinou nepostrádali charakter.

Před kamerou

Hrál ve filmech Biliárový král (1961), The Prize (1963) a Hud (1963), který mu přinesl druhou nominaci na Oscara. Objevil se však i v pozdním Hitchcockově hororu Roztržená opona (1966). Po ní přišel Frajer Luke (1967) o tvrdohlavém a nezlomném trestanci i Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), kde spolu s Robertem Redfordem zahráli slavné pistolníky z Divokého západu. Se stejným partnerem po boku se objevil i v retro krimikomedii z dob prohibice Podraz (1973).

Další nominace na Oscara mu v letech 1981 a 1982 přinesly role ve filmech Bez zlého úmyslu a Rozsudek. Získal ho až za ztvárnění stárnoucího hráče kulečníku ve Scroseseho Barvě peněz (1986). Naposled byl nominován za role ve filmech Nejsem žádný blázen (1994) a Road To Perdition (2002). V roce 1999 si dokonce zahrál hlavní roli ve Vzkazu v láhvi.

Za kamerou

Newman však není jen herec, ale také úspěšný režisér. Debutoval filmem Rachel, Rachel z roku 1968, kde hrála jeho druhá žena Joanne Woodwardová, jíž je věrný až do dneška. Objevila se i v dalším jeho filmu, rodinném dramatu Vliv gama paprsků na měsíček zahradní (1972). V roce 1984 natočil film Harry a syn.

Omáčky a automobilové závody

V devadesátých letech si Newman napravil i reputaci obchodníka, kterou ztratil, když v polovině 50. let přivedl k úpadku otcův obchod. Jeho řada omáček a dressingů Newman´s Own mu vynesla zisk 150 miliónů dolarů. S humorem sobě vlastním v roce 1998 podotkl, že mu vynesly více peněz než film. Všechny je věnoval na charitu. Podporuje nejen organizace pomáhající narkomanům a kampaně proti drogám (jeho syn Scott se v roce 1978 předávkoval) , ale je také velkým odpůrcem prodeje střelných zbraní.

Jeho největším koníčkem jsou rychlá auta, závodění mu učarovalo v roce 1968 při natáčení filmu Vítězství. V roce 1979 obsadil se svým spolujezdcem druhé místě ve čtyřiadvacetihodinovém závodu ve francouzském Le Mans, o tři roky později vyhrál svůj první profesionální závod v Braidernu, na nejrychlejší trati seriálu TransAm. Jako sedmdesátiletý zvítězil roku 1995 ve třídě GTS v Daytona Beach a stal se tak nejstarším vítězem profesionální soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Paulu Newmanovi vzplanulo na okruhu auto

I ve svých devětasedmdesáti letech se legenda americké kinematografie Paul Newman pyšní bleskurychlými reakcemi. Dokázal to při sobotních testovacích jízdách...

Výběr článků

Načítám