Hlavní obsah

Památky na Wilda půjdou do aukce

Právo, Barbara Hajná
LONDÝN

Koncem měsíce se do Londýna sjedou zámožnější z fanoušků jednoho z největších britských spisovatelů, Oscara Wilda, který by 16. října oslavil už 150. narozeniny. Aukční síň Sotheby's nabízí k prodeji kolekci Wildových rukopisů, dopisů, fotografií a dalších památek.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Mezi sto čtyřmi položkami, které se budou dražit 29. října, je například první vydání Wildeovy hry Bezvýznamná žena, věnované "mé drahé matce", a rukopisný náčrt šestnácté kapitoly Wildova jediného románu Obraz Doriana Graye.

Právě na tento dokument si brousí zuby losangeleská Clarkova knihovna, která údajně vlastní největší wildovskou sbírku na světě. Bruce Whiteman, ředitel knihovny, uvedl, že cennou šestnáctou kapitolu se pokusil pro Kalifornii získat již v r. 1996, kdy byla knihovna připravena zaplatit 30 tisíc dolarů (asi 762 tisíc korun). Neznámý britský obchodník však jejich nabídku více než zdvojnásobil. Nyní se cena dokumentu odhaduje na 140 tisíc dolarů (asi 3,5 miliónu korun).

Třicet objektů dražby bylo vystaveno v New Yorku, aby se tak podpořil zájem amerických sběratelů. Experti očekávají, že celá dražba vynese více než milión dolarů, tj. přes 25 miliónů korun.

První wildovská aukce se uskutečnila už za autorova života, když byl v roce 1895 jeho majetek zabaven soudem, který ho poslal na dva roky do vězení za homosexualitu. Do dražby se dostalo nejen mnoho cenných obrazů, nábytku, starožitností, perských koberců, porcelánu a rozsáhlá knihovna s dedikačními výtisky knih například Victora Huga nebo Walta Whitmana, ale i hračky Wildových dětí.

Ironií osudu je, že celá aukce tehdy vynesla pouhých 285 liber a zdaleka nepokryla Wildovy soudní výlohy. Nyní budou sběratelé v Sotheby's bojovat o jeden ze čtyř známých exemplářů katalogu dražby z roku 1895.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám