Hlavní obsah

Ota Balage představuje Terezu, nový talent

Právo, Jaroslav Špulák

Ota Balage toho má na hudební scéně hodně za sebou. Jako dirigent byl u slavné české verze muzikálu Jesus Christ Superstar, pěvecky, hudebně i autorsky působil v kapelách Tango, Nová růže či BSP, šéfoval orchestru Hudebního divadla Karlín a byl u spousty jiných aktivit.

Foto: archív kapely

Ota Balage a zpěvačka Tereza.

Článek

Má tedy mnoho zkušeností a není divu, že se je rozhodl spojit s novou kapelou a se zpěvačkou Terezou Kopáčkovou, vystupující jako Tereza. Chytil se jejího talentu, obklopil se zručnými muzikanty a napsal nové písničky.

Vzniklo album Balage Band feat. Tereza, které je profilem nové vokalistky. Představuje ji jak ve výrazové poloze lehce rozpustilé (We Got), tak funky (Funky kocour, Křídla), poprockové (Tam tam, Kariéra, Mrcha líná), naléhavé (Zeměkoule, Nenávidím…), baladické (Osud je cesta) či coby interpretku coververze skladby kapely AC/DC Highway To Hell.

Foto: Ota Balage

Obal nového alba.

Mimochodem, posledně jmenovaná patří k nejzajímavějším na albu. Má v sobě nutnou porci jinakosti v porovnání s originální verzí. Přesně takovou, kterou každá předělávka potřebuje kvůli tomu, aby byla zajímavá a její vznik měl smysl.

Tereza se v pěveckých polohách pohybuje zručně. Její hlas je pevný, nese kus rockové drásavosti, stejně tak hebkosti v klidnějších skladbách. Zajímavý je také jeho rozsah. Možná jen nepatří k těm, které si posluchač na scéně nesplete s jiným, což může změnit čas.

Písničky na albu se nesou v duchu rukopisu Oty Balage. Nenachystal o několik let mladším kolegům repertoár, který by pochleboval hudební přítomnosti a nebyl od něho tím pádem upřímný. Uhnětl dílko, na kterém je jeho tah.

Kromě zmíněné coververze skladby od AC/DC je silná a emotivní Zeměkoule, příjemná je úvodní legrácka We Got a dobře prezentovaná Kariéra, kterou má v repertoáru Balageho další kapela Nová růže. Moderní sound i dobrá prezentace dokázaly, že byla v době svého vzniku (na prahu devadesátých let) nadčasová, a to i v textu.

Balage Band feat. Tereza je album, na kterém všichni zainteresovaní odvedli dobrou práci. Chybějí mu jen trochu nápaditější texty a více silných skladeb, takových, které posluchače osloví okamžitě. Žijeme totiž v době, kdy fanoušci novým zpěvákům druhou šanci nedávají.

Balage Band feat. Tereza
Ota Balage, 39:25

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám