Hlavní obsah

Ostravské dny s Kotíkem a dalšími

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již podeváté se Ostrava stane na pomezí srpna a září hlavním městem experimentální hudby. Ostravské dny je název festivalu soudobé hudby, který před devatenácti lety založil skladatel a flétnista Petr Kotík, žijící od konce šedesátých let v USA.

Foto: ČTK

Skladatel a flétnista Petr Kotík.

Článek

Nyní pendluje mezi Amerikou a Českem. „Přál bych si, abychom o soudobé hudbě, které stále říkáme experimentální či nová, spíše mluvili jako o normální,“ tvrdí Kotík.

Letos s podporou města připravil s Ostravským centrem nové hudby festival od 24. srpna do 2. září. Předtím se ještě mohou zájemci zúčasnit Institutu, který je pracovním prostředím pro skladatele a interprety z celého světa. V deseti dnech letos zazní dvaadvacet koncertů, na kterých se podílejí dvě stovky hudebníků.

Událostí bude uvedení inscenace české premiéry opery Miroslava Srnky Make No Noise 1. září v Trojhalí Karolina. Libreto je založené na španělském filmu Isabel Coixetové Tajemství slov a napsal ho Angličan Tom Holloway. Make No Noise bude režírovat Jiří Nekvasil, Ostravskou bandu bude dirigovat Joseph Trafton, sólisté budou mezinárodní.

Vedle Ostravské bandy, specializovaného orchestru, který Kotík založil, vznikl nový orchestr ONO neboli Ostrava New Orchestra, jehož debut se odehraje 27. srpna, kdy v Trojhalí Karolina zahraje skladby Sciarrina, Xenakise a Niblocka.

Festival uctí i tvorbu našeho emigranta v Kanadě Rudolfa Komorouse a jeho kanadských žáků. Koncert Radikální minulost zase bude věnovaný tvorbě klasiků a průkopníků avantgardy posledních sta let.

V předvečer festivalu 23. srpna obdrží Kotík za svou tvorbu v ostravském Cineportu Cenu České hudební rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám