Hlavní obsah

Osmdesátník Jan Kačer: život plný divadla

Právo, Radmila Hrdinová

„Budem hrát zas – a pořád víc,“ zpívá v závěru Shakespearovy posmutnělé komedie Večer tříkrálový na jevišti pražského Divadla pod Palmovkou šašek Feste. V podání Jana Kačera, který v pondělí slaví osmdesáté narozeniny, to zní jako vyznání.

Foto: Václav Jirsa

Jan Kačer slaví osmdesáté narozeniny.

Článek

Jan Kačer naplnil svůj život až po okraj divadlem. Jako herec se divákům vryl do paměti hned začátkem 60. let jako křižácký rytíř s fanatickýma očima Armin von Heide z Vláčilova Údolí včel, dělník Jarda ze Schormova filmového debutu Každý den odvahu či partyzán Pavel z Kadárova a Klosova filmového přepisu Mňačkova románu Smrt si říká Engelchen. Filmových rolí by bylo víc než padesát a další si Kačer zahrál v televizi či v rozhlase.

Mistrně ovládá hru na detail v záběru kamery, ale současně je i bytostným divadelním hercem, který se zapsal do paměti diváků jak v Ostravě, tak zejména v pražském Činoherním klubu, Divadle na Vinohradech i v Národním divadle. Kdo ho viděl jako Raskolnikova ve Zločinu a trestu, nezapomene.

Stejně jako nelze zapomenout na inscenace, které vytvořil jako režisér. Na Gogolova Revizora, Čechovův Višňový sad, Topolovu hru Sbohem, Sokrate. Jan Kačer si totiž mimořádně rozumí s herci a je pokorným tlumočníkem autora. A pak má cosi navíc, co z něho činí nervního, citlivého a posedlého divadelníka.

Ale nejen to. I člověka, kterému není lhostejný osud této společnosti. To ho přivedlo v roce 1990 do politiky jako poslance Federálního shromáždění. A k charitativní činnosti do čela Nadace Charty 77, poskytující pomoc handicapovaným lidem.

Je autorem několika vzpomínkových próz i divadelní hry Svatba pozdního léta, v níž se loni vrátil na prkna Činoherního klubu. V osmdesáti letech má život stále naplněný divadlem. A nehodlá se jen ohlížet do minulosti, i když by měl být na co hrdý.

„Protože je mi teprve osmdesát, vzpomínky jsem opustil a chci psát překvapivě to, co vidím dopředu. Zatím nevím, jak to spojit v knížku,“ řekl u příležitosti dnešního jubilea.

Reklama

Výběr článků

Načítám