Hlavní obsah

Oscary za dokumenty se budou rozdávat jinak

Novinky, Stanislav Dvořák

Další změna v rozdávání Oscarů se týká dokumentárních filmů. Už o nich nebude rozhodovat malá komise a také se u nich bude vyžadovat recenze ve významných novinách.

Článek

Kvůli dlouhodobé kritice už v prvním kole volby dokumentů nebude rozhodovat malá komise, ale všech 157 členů příslušné větve oscarové akademie. Dosud se jim jen předkládal předem seškrtaný seznam vhodných titulů. Tím nastala hloupá situace, kdy Oscara nemohly dostat kritikou velmi chválené filmy (Steve James a jeho The Interrupters nebo Into the Abyss Wernera Herzoga).

Jinak dále platí, že se film musí promítat sedm dní v New Yorku a Los Angeles, ale navíc bude muset mít od roku 2013 recenzi v The New York Times nebo v The Los Angeles Times.

Požadavek recenze samozřejmě dost limituje počet dokumentů, dnes se jich totiž většina do kin ani nedostane a to, co proběhne jen v televizi a na internetu, téměř nikdo kriticky neposuzuje.

Malí nezávislí filmaři si zřejmě opět budou stěžovat. Nemohou si platit agenty, kteří budou přemlouvat kritiky, aby psali právě o jejich naprosto neznámém filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám