Hlavní obsah

Oscarový herec Daniel Day-Lewis ze záhadných důvodů končí kariéru

Novinky, Stanislav Dvořák

Záhadné prohlášení zveřejnil držitel tří Oscarů, britský herec Daniel Day-Lewis, známý z filmů Gangy New Yorku, Až na krev nebo Lincoln. Definitivně končí s hraním a nebude to nijak zdůvodňovat, tlumočila jeho rozhodnutí tisková mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Day-Lewis

Článek

Šedesátiletý herec pochází z Londýna a vybudoval si silnou pozici i v Hollywoodu. Hrál mimo jiné ve filmech Gándhí (1982), Moje levá noha (1985), Poslední Mohykán (1992), Ve jménu otce (1993), Boxer (1997), Gangy New Yorku (2002), Až na krev (2007) a Lincoln (2012).

Day-Lewis je extrémně pečlivý profesionál, na role se dlouho připravuje a odmítá naprostou většinu filmů, které mu nabízejí. Hrál také v Nesnesitelné lehkosti bytí podle legendárního románu Milana Kundery. Dokonce se kvůli této jediné roli učil česky. Bohužel film se celkově moc nepovedl a přesvědčil kritiky i Kunderu, že jeho romány se raději nemají převádět na plátno.

Foto: lincolnmovie.org

Daniel Day-Lewis jako prezident Lincoln

Nyní herec připravuje poslední film, drama ze světa módy, které má být v kinech okolo Vánoc. Režíruje ho Paul Thomas Anderson, který točil i slavné drama Až na krev, a Day-Lewis ještě přislíbil, že naposledy pomůže jako herec při propagaci tohoto filmu.

Jeho mluvčí Leslee Dartová uvedla: „Daniel Day-Lewis už nebude pracovat jako herec. Je velice vděčný všem svým spolupracovníkům a publiku za všechny ty roky. Jde o soukromé rozhodnutí a on ani jeho zástupci to nebudou nijak komentovat.“

Day-Lewis je rekordmanem, který obdržel tři Oscary pro nejlepšího herce, a to díky filmům Až na krev, Lincoln a Moje levá noha.

Reklama

Výběr článků

Načítám