Hlavní obsah

Oscar: Million Dolar Baby mohutným finišem dohnal Letce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES/PRAHA

Letošní 77. ročník udílení Oscarů byl od počátku v rukách tvůrců snímku Letec. Získal celkem pět pozlacených sošek. Mohutným finišem ho však dohnal film Million Dolar Baby, který uspěl v hereckých kategoriích, stal se nejlepším filmem a vynesl Oscara za režii Clintu Eastwoodovi.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 10.6.2018 Ostravskou muzejní noc navštívilo 25 000 lidí.

Článek

Letec se stal nejúspěšnějším filmem 77. ročníku cen americké filmové akademie. Z jedenácti nominací získal sice pět sošek, ale jen v těch méně významným kategoriích.

Oscara nedostal ani Leonardo Di Caprio, když ho za ztvárnění slepého pianisty a zpěváka Raye Charlese dostal Jamie Foxx, a opět unikl i režisérovi Martinu Scorsesemu. Získal ho jeho rival Clint Eastwood, jehož film Million Dollar Baby dostal sice jen čtyři sošky, ovšem v těch nejprestižnějších kategoriích, když se stal i filmem roku - Hilary Swanková byla oceněna za ztvárnění hlavní role a Morgan Freeman za výkon v roli vedlejší.

Eastwood o řekl: "Bylo to nádherné dobrodružství natočit film za 37 dní, muselo to běžet jako dobře namazaný stroj. Jsem rád, že tu jsem a šťastný, že mohu ještě pracovat."

"Nevím, čím, jsem si to zasloužila, co jsem ve svém životě udělala!" řekla šťastná Swanková. "Jsem jen holka žijící v obytném přívěsu, která měla sny," dodala. 

Kritiky ceněný film Bokovka o putování kalifornskými vinicemi získal Oscara jen za scénář, kterou dostal  režisér Alexander Payne a scenárista Jim Taylor. Jediný Oscar připadl také na poslední z pětice snímků nominovaných na nejlepší film Hledání Země Nezemě o autorovi Petera Pana. Oceněn byl za původní hudbu.

Slavnostní večer se změnami

Moderátor večera komik Chris Rock začal večer po svém. Jak sám v úvodu řekl, byla to Oscarová Jam Session. "Oscaři jsou jediná show, na které se nemusí hrát, tedy kromě těch, kteří hrají, že jim nevadí, že nevyhráli," doslova křičel na své kolegy v publiku.

Režie přenosu jeho moderování doplňovala častými prostřihy na smějící se filmové hvězdy - Dustina Hoffmana, Samuela L. Jacksona a další. Na mušku si vzal i prezidenta Spojených států George W. Bushe. Jeho poznámky o prezidentovi celebrity kvitovaly hlasitým potleskem.

NOMINACE a OCENĚNÍaktualizovaný seznam

Pozdravil všechny vojáky, kteří "bojují po celém světě za svobodu." V celkovém dojmu byl však jeho úvodní výstup dlouhý se světlými, ale i stinnými okamžiky. Muže a ženy z ozbrojených sborů Spojených států později pozdravil i prezident akademie Frank Pierson. "77. ročník udílení Oscarů věnujeme našim vojákům, kteří bojují za mír na celém světě," řekl Pierson.

Hned první kategorie Výprava přinesla první změnu v udělování Oscarů. Všichni nominovaní vystoupili na pódium, aby z úst Hale Berryové uslyšeli, že pozlacenou sošku si odnesou výtvarníci snímku Letec.

FOTOGALERIEPříjezd hvězd

Renée Zellwegerová poté vyhlásila první hereckou kategorii. Za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli si pro pozlacenou sošku přišel dlouholetý čekatel na Oscara Morgan Freeman za roli ve snímku Million Dolar Baby. Před tím byl ve stejné kategorii nominován za role ve snímcích Street Smart (1987), Řidič slečny Daisy (1989) a Vykoupení z věznice Shawshank (1994). Úspěch snímku Clinta Eastwooda v hereckých kategoriích umocnila Hilary Swanková, která Oscara získala za hlaní roli boxerky Megie.

Další změnou bylo vyhlašování v kategorii Masky. Cate Blanchettová vítěze Valli O'Reillyovou a Billa Corsa za snímek Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events vyhlásila z hlediště.

Rok co rok sedí nominovaní umělci do poslední chvíle v hledišti a na pódium jsou zváni jen vítězové větou "And the Oscar goes to ...," (volně přeloženo A Oscara vyhrává..., nebo doslova A Oscar putuje k...).

Oscara za kostýmy s Piercem Brosnanem vyhlásila módní návrhářka Edna z Úžasňákových, tento snímek získal Oscara v kategorii animovaných filmů. V obálce bylo ukryto jméno Sandy Powellové za snímek Letec. Cate Blanchettová si poté přišla pro svého prvního Oscara v kariéře. Letos jí ho vynesla vedlejší role v Letci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám