Hlavní obsah

OSCAR 2003: Nejlepší film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pán prstenů se potřetí pokusí zabodovat v oscarovém klání. Závěrečnému dílu se dávají šance, uspěl už ve Zlatých glóbech. Soupeřem mu může být především hořká komedie Sofie Coppolové Ztraceno v překladu, která sice neutržila tolik peněz, ale zaujala kritiky, a Tajemná řeka Clinta Eastwooda. SYNOPSE VŠECH NOMINOVANÝCH FILMŮ V ČLÁNKU.

Foto: Public Eye s.r.o.

Ve čtvrtečním duelu soutěže Prazdroj talentů se představí i rock-punková skupina Amores Perros.

Článek

ANKETA: Který z filmů při slavnostním udílení Oscarů zvítězí? Zkuste si zatipovat v anketě na konci článku.

Nejlepší film
Ztraceno v překladu
Tajemná řeka
Pán Prstenů: Návrat krále
Master & Commander: Odvrácená strana světa
Seabiscuit

Ztraceno v překladu

  • Režie: Sofie Coppolová
  • Studio: Focus Features

Film dcery známého filmového režiséra Sofie Copollové vypráví o sblížení padesátiletého herce Boba Harrise a  pětadvacetileté Charlotte v Tokiu. Oba hledají někoho, s kým je možné na pár dnů překonat pocit samoty a popovídat si v mateřštině. Bob i Charlotta mají leccos společného: nejsou schopni se v Tokiu domluvit, trpí nespavostí a cítí, že jejich partnerské vztahy je neuspokojují. Když se potkají v baru, začne jeden z nejhezčích týdnů v životě.

Nejde však o obehrané téma sexuálních hrátek staršího muže s mladou ženou. Vztah zůstává na přátelské bázi, přesto se dokáží oba obohatit o to, co v životě postrádají. Film se však liší od typické hollywoodské produkce i závěrem. Jaké bude budoucnost vztahu není zodpovězeno.

V nominacích se kromě filmu samotného objevuje i Sofie Coppolová jako režisérka a Bill Murray jako představitel hlavní role. Film uspěl už ve Zlatých glóbech, dostal cenu jako nejlepší komediální snímek, Sofie Coppolová dostala glóbus za scénář a cenu si odnesli i oba představitelé hlavních rolí Bill Murray a Diane Keatonová.

Česká premiéra 25.3. 2004

Tajemná řeka

  • Režie: Clint Eastwood
  • Studio: Warner Bros

Tajemná řeka natočená podle stejnojmenného románu Dennise Lehanea, je psychologickým dramatem o přátelství, zradě a pomstě. Po letech se za dramatických okolností opět setkávají tři kamarádi z dětství, jejichž vztahy byly brutálně přerušeny. Byla zavražděna dcera jednoho z nich a ten nevěří ani vyšetřovateli, ani kamarádovi, který přišel domů v zakrváceném oděvu. 

Kladem jsou vynikající herecké výkony všech zúčastněných, především pak hlavních hrdinů Seana Penna, Kevina Bacona a Tima Robbinse. Penn dostal za svůj výkon Zlatý globus za nejlepší ztvárnění hlavní role v dramatu, Robbins pak za ztvárnění vedlejší role. Eastwood je i mezi nominovanými režiséry. 

Pán Prstenů: Návrat krále

  • Režie: Peter Jackson
  • Studio: New Line

Návrat krále uzavírá tolkienovskou ságu, fantasy fresku o boji dobra se zlem, ve kterém hraje velkou roli půlčík Frodo Pytlík. Nabízí fascinující obrazy včetně řady bojových scén, a to nejen masových, když se v rozhodujícím utkání střetnou armády Aragornu a Mordoru, za nějž bojují i skřeti. Bojuje i hobit Frodo s obřím pavoukem. Zobrazuje i postupnou proměnu Froda pod vlivem prstenu.

Jackson zatím u akademiků neuspěl, získal jen technické Oscary. To by se letos mohlo změnit, film, který jako druhý snímek v historii utržil více než miliardu dolarů, dostal jedenáct nominací, byť žádnou v herecké kategorii. Tvůrci filmu jsou čerstvě ověnčeni čtyřmi Zlatými glóby za nejlepší drama, za režii, za filmovou hudbu a filmovou píseň.

Master & Commander: Odvrácená strana světa

  • Režie: Peter Weir
  • Studio: 20th Century Fox

Dobrodružný velkofilm Master & Commander: Odvrácená strana světa s Russellem Crowem v hlavní roli se odehrává v době napoleonských válek. Britská válečná loď Surprise je překvapena mimořádně silným nepřítelem a zachrání se v mlze. Kapitán přesto rozhodne pokračovat v plnění rozkazu, který zněl: Zastavte francouzskou korzárskou loď Acheron. Klasické dobrodružství je inspirováno desátým z osmnácti románů Patricka O´Briana s hrdiny Jackem Aubreym a Stephenem Maturinem.

Na Oscara je nominován desetkrát (např za výpravu, kameru a kostýmy), nominaci má  i jeho režisér Peter Weir.

Seabiscuit

  • Režie: Garry Ross
  • Studio: Universal/Dream Works/Spyglass

Film, který byl úspěšný především ve Spojených státech, se odehrává v dostihovém prostředí třicátých let. Zpracovává skutečný příběh vzpurného malého koně jménem Seabiscuit.

Starý trenér Tom vycítí, že je to velký bojovník a s jednookým nedisciplinovaným žokejem Redem s koněm po roce tvrdého tréninku porážejí jednoho soupeře po druhém. V klíčovém závodě o nejlepšího koně USA však Red už koně nesedlá, protože se zraní a už nikdy nemůže usednout do sedla. Ten uspěje s novým žokejem, později se však poraní i on a hrozí mu utracení. Oba však v sobě najdou sílu překážky zdolat, Seabiscuit opět závodí a Red uvažuje, že opět usedne do sedla, byť by ho to mohlo zabít.

Nominován je film celkem sedmkrát, mimo jiné i za kameru a kostýmy.

Anketa

Který film získá sošku Oscara?
Ztraceno v překladu
13,6 %
Tajemná řeka
10,3 %
Pán Prstenů: Návrat krále
56,1 %
Master and Commander: Odvrácená strana světa
10,1 %
Seabiscuit
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 515 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám