Hlavní obsah

Orhan Pamuk vyprávěl a bude podepisovat

Právo, ČTK, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký spisovatel a nositel Nobelovy ceny Orhan Pamuk (1952) ve středu v Praze četl ze svých knih a vyprávěl návštěvníkům Festivalu spisovatelů. Umělec, jehož tvorba má výrazně poetickou linku a který se rovněž vyjadřuje k politickým otázkám své země, se setká se čtenáři i v pátek od 16 hodin při autogramiádě v pražském Luxoru.

Foto: ČTK

Turecký spisovatel Orhan Pamuk

Článek

„Sám jsem se učil mezi sedmi a dvaadvaceti lety malovat. Často se mě ptali, proč jsem přestal a začal psát literaturu. Rozhodl jsem se, že by bylo dobré napsat knihu o radostech z malování, o které jsem přišel. Mou snahou bylo zachytit pocit, když se ruka pohybuje rychleji než mozek, intelekt máte v ruce,“ řekl o knize Jmenuji se Červená, která patří k sedmi titulům, jež mají čeští čtenáři k dispozici.

Původně uvažoval o knize o východních malířích z 20. století. V islámské kultuře je totiž problematické zobrazovat lidské tělo, ilustrátoři rukopisů však jisté možnosti měli. Román se i proto odehrává v roce 1591 v Istanbulu, kde autor žije, a zavádí do prostředí malířů miniatur, z nichž jeden je zavražděn a smrt vnáší do života nejistotu a strach.

Východní a západní motivy se v jeho dílech, překládaných do šedesáti jazyků, někdy stávají zaměnitelné, proto ho někteří rodáci kritizují za znevažování národních hodnot. „Píšu proto, že jsem nikdy nedokázal být šťastný, píšu proto, abych byl šťastný,“ prohlásil také Pamuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám