Hlavní obsah

Operace Dunaj je v plném proudu

Právo, Věra Míšková

Pod uměleckým dohledem Jiřího Menzela natáčí polský režisér Jacek Glomb film Operace Dunaj, který se odehrává v době invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Foto: Bonton film, Právo

Podle nápisu na tabuli poznáme, že se scéna odehrává v Čechách, podle zvednutých rukou, že aktérům není dvakrát příjemně.

Článek

Česko-polský koprodukční snímek vychází z divadelní inscenace, kterou Glomp uvedl v Legnici v roce 2006 a která má základ ve skutečném příběhu z oněch dramatických dnů. Vypráví o polském tanku, který se v Čechách během srpnové invaze ztratil.

Děj začíná v Polsku, odkud jede část armády pod vedením majorky Gronzlové s „bratrskou pomocí“ do Československa. Jako důsledek loudavosti štábu, který tvoří veterán Edek, chytrák Romek, student Florian a mladík Jasia, se jako poslední z kasárem vydává starý tank Beruška, který se hned za hranicemi se ztratí a „prožije“ se svou posádkou neobyčejný osud.

Komediodram

Nešťastnou náhodou vrazí do zdi hospody, kde zrovna končí oslava přednosty stanice pana Kulky, který odchází do důchodu. Tanku se roztrhne housenkový pás a tato závada společně s již dříve porouchaným rozhlasovým zesilovačem způsobí, že Poláci zůstanou v Čechách uvězněni bez kontaktu s vedením armády.

Po úvodních hádkách uzavírá část štábu dohodu s českou stranou hospody – za pomoc při opravě tanku slibují, že co nejrychleji opustí městečko. Ale dohoda lidí v hospodě je jedna věc, běh dějin druhá, a tak se během krátké doby životy zúčastněných nejen změní, ale navzájem propletou.

Legnice má k invazi hlubší vztah

„Chci natočit to, čemu se v Polsku říká komediodram a v Česku tragikomedie. Zajímá mě historie z pohledu člověka, ne ideologie. Je to film o porozumění,“ říká o filmu Jacek Glomb, který je v Polsku známý především jako divadelní režisér, který ve své tvorbě odkazuje k tradici polské alternativní scény 70. let.

Inscenaci uvedl před dvěma lety právě v legnickém divadle především proto, že Legnice má k invazi hlubší vztah než jiná polská místa: byl zde štáb, ze kterého šly invazní rozkazy. Do Legnice byli také po zatčení převezeni představitelé pražského jara.

Za českou stranu se na filmu producentsky podílí Rudolf Biermann, střihačem je Jiří Brožek, architektem Milan Býček a je tu i velmi reprezentativní české herecké obsazení: Eva Holubová, Bolek Polívka, Jaroslav Dušek, Rudolf Hrušínský, Jiří Menzel, Jan Budař, Martha Issová a další.

Premiéra filmu je plánována na příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnohem víc než jen remake

Do kin vstupuje vítěz divácké ceny Práva na MFF v Karlových varech film 12. Dostojevský ocelovým skalpelem pitval lidské duše, Čechov kladl obyčejným lidem...

Výběr článků

Načítám