Hlavní obsah

Opera o autorovi Stalinova pomníku

Právo, rh

Původní operu skladatele Jiřího Kadeřábka Žádný člověk uvede ve světové premiéře 31. března od 20 hodin Opera Národního divadla v Praze na Nové scéně. Opera je inspirována životním příběhem sochaře Otakara Švece, autora obřího Stalinova pomníku, který se v letech 1955 až 1962 tyčil nad Prahou na Letenské pláni.

Foto: Bedřich Krejčí, ČTK

Monstrózní Stalinův pomník byl ve své době největším evropským sousoším.

Článek

„Podobné pomníky jsou strašidly, která se navracejí, nevyřešeným dějinným traumatem nebo křivdou na společnosti, kultuře. Celý děj je tak silný ve své paradoxnosti – sochař, který nechce vyhrát soutěž o pomník, vyhrává, což zcela zlikviduje jak jeho samotného, tak i jeho avantgardní rukopis vnuceným socrealistickým projevem,“ přibližuje operu spoluautor libreta a dramaturg Lukáš Jiřička.

Operu nastudovala režisérka Katharina Schmittová. Její režijní koncept obrátí obvyklé rozvržení Nové scény tak, že diváci budou sedět na jevišti a hlediště bude sugerovat schody k pomníku. Hudba Jiřího Kadeřábka, který je i dirigentem představení, nabídne spojení sólistů a komorního sboru s dětským sborem a orchestrem ze záznamu jako symbolický obraz současnosti a doby vzniku Stalinova pomníku. Do konce sezóny se na Nové scéně uskuteční ještě čtyři reprízy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám