Hlavní obsah

Opera Nagano má dnes premiéru ve Stavovském divadle

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnes večer se v hledišti Stavovského divadla sejdou představitelé dvou táborů, které se tak běžně nepotkávají - milovníci hokeje a opery. Tak si to alespoň představuje vedení opery pražského Národního divadla, které má zásluhu na dnešní světové premiéře opery Nagano.

Foto: Stanislava Dvořáková

Areál teoretické výuky Střední školy automobilní na Dukle v Ústí nad Orlicí.

Článek

Opera o vítězství českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu je dílem pětačtyřicetiletého skladatele Martina Smolky, který studoval skladbu na pražské HAMU a soukromě u Marka Kopelenta a patří k uznávaným skladatelům tzv. vážné hudby doma i za hranicemi.

Kromě ní však také hrál v kapele čínské zpěvačky Feng-Jün Song nebo spolupůsobil jako hudební improvizátor Divadla Vizita, jehož protagonista, Jaroslav Dušek, je autorem libreta k opeře Nagano.

"Když zaslechnu anebo čtu v tisku spekulace o naší chystané hokejové opeře, zmocňuje se mě neodolatelná chuť vůbec ji na jevišti neuvést. Nechat to všechno jen jako nekonečnou hru fantazie. Rozpoutat sílící ohnivou odbornou co možná nejdetailnější diskusi o něčem, co nikdo nikdy neviděl ani neslyšel. To by byl gól," komentoval fantastické zprávy o připravované opeře Jaroslav Dušek.

Dlužno podotknout, že by tím nebyl nijak originální. Diskuse o připravovaném "skandálním" uvedení Smetanova Dalibora v režii Miloše Formana a pod taktovkou Libora Peška v pražském Národním divadle vedené v předstihu v tisku i v operním zákulisí, se podepsaly před několika lety na tom, že Forman od záměru ustoupil, protože se mu nelíbilo,že je skandalizováno a zpochybňováno něco, o čem teprve tvůrci uvažují.

Opera o třech třetinách

Žádná operní premiéra v posledních desetiletích neměla takovou publicitu jako právě chystané Nagano. Vzrušující se zdá být už sám námět - představa pějícího Jágra, Haška či Reichla asi mnohým zamotala hlavu. Ale ani to není v opeře nic nového. Stará dobrá opera od svého vzniku zaznamenala už tolik námětových i hudebních kotrmelců a prolomených tabu, že se určitě vyrovná i s pějící ledovou plochou či Václavem Havlem, který se jako postava v Naganu také objeví.

Opera o třech třetinách a prodloužení vypráví příběh nehrajícího třetího brankáře Milana Hniličky (Václav Sibera), který je zároveň průvodce dějem. Na "ledové ploše" Stavovského divadla uvidí diváci Jaromíra Jágra (Aleš Briscein), Dominika Haška (kontratenorista Jan Mikušek), Antonia Juana Samaranche (Pavel Červinka), Václava Havla (Jiří Uherek), ale i Tátu Hniličku (Bohuslav Maršík) a Mámu Hniličkovou (Lenka Šmídová), usazené celou operu u televizní obrazovky.

Operu Nagano nastudoval režisér, herec a zpěvák Ondřej Havelka, milovník jazzu, hokeje i opery, scénu a kostýmy navrhl architekt Bořek Šípek, za dirigentským pultem stojí Jan Chalupecký, který má na svém kontě dosud především klasické tituly. Podle tvůrců bude Nagano především barvitou podívanou. Hokejové zápasy a střety se odehrají jako taneční výstupy, ve kterých se představí i mistr republiky v breakdance.

Ukázky z libreta opery Nagano

Hosana, máme Hašana

1/ Jágr: Jak jen tě dneska budu krotit, pláni ledová

Ledová plocha (ženský sbor): Jak had se v kličkách budeš kroutit

Což se bojíš, bojíš vypustit duši?

Jágr: V en há el je hřiště o dost užší

Chladná, zrádná pláň

Ledová plocha: Reku můj. reku můj, reku můj, můj, můj, můj

2/ Sbor: Hašek je bůh!

Dominik: Mihist nomen Dominik

Nomen Dominik

Jaroslav Hašek: Mrtvýho nezabiješ

 Mrtvej ten věčně žije

Havel: Ehm, určitou kulturu

Dominik: Repudio te!

Jaroslav Hašek: Zapudit mě

To by se ti hodilo

Havel: Hledejme konsensus

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umeboši

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umebošiŠvestičky jemné

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umebošiŠvestičky jemnéMořskou řasou omotat duši

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umebošiŠvestičky jemnéMořskou řasou omotat dušiTao tajemné

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umebošiŠvestičky jemnéMořskou řasou omotat dušiTao tajemnéZlaté karate, karaoke

3/ Zřízenci: Suši, sušimi, umebošiŠvestičky jemnéMořskou řasou omotat dušiTao tajemnéZlaté karate, karaokeTofu, tepura, teryjaki

Nicota, Lao-ce

4/ Hráči: Hosana, máme Hašana

4/ Hráči: Hosana, máme Hašana Hosana, Hašana

Vivat, vivat, vivat!

5/ Fanynky: Hašek, Hašíček

5/ Fanynky: Hašek, HašíčekHašan, Hašanečíček

5/ Fanynky: Hašek, HašíčekHašan, HašanečíčekHašek Hašíček

5/ Fanynky: Hašek, HašíčekHašan, HašanečíčekHašek HašíčekHašan Hašanečíček

Hašek je bůh, Hašek je bůh

Do konce sezóny bude mít Nagano sedm repríz, nejbližší 13., 15. a 23. dubna. Uvedeno bude i v rámci festivalu Pražské jaro.

Reklama

Výběr článků

Načítám