Hlavní obsah

One Direction: Naši fanoušci mají velkou moc

Právo, překlad Šárka Hellerová

Britsko-irská chlapecká kapela One Direction, která vzešla v roce 2010 z britské televizní soutěže The X-Factor a pod vedením producenta Simona Cowella dosáhla světového úspěchu, má za sebou divoký rok. Opustil ji člen Zayn Malik a oznámila, že si příští rok dá pauzu. Obecně se má za to, že to znamená konec kapely. Ještě než své fanoušky možná přenechá jiným hudebním formacím, vydala minulý týden v pořadí pátou desku Made in the A. M. O jejím vzniku je rozhovor, jehož znění Právu poskytlo k přetištění vydavatelství Sony Music.

Foto: Sony Music

One Direction začali letošní rok v pěti a končí ho ve čtyřech. Zleva Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan a Louis Tomlinson.

Článek

Cítíte pořád stejné nadšení, jako když jste vydávali první desku?

Liam Payne: Ano, myslím, že je to pokaždé, když vydáváte něco nového, stejné. Řekl bych, že to je trochu nervózní období. Vložíte do něčeho své srdce a duši, a když album konečně vychází, je to ta nejvíc vzrušující záležitost. Protože si přejete, aby ho už lidé slyšeli a vy jste věděli, co si o něm myslí. My ty písničky posloucháme už od doby, kdy jsme album dokončili.

Harry Styles: Rozhodně jsme na nové album pyšní. Vím, že to samé říkáme pokaždé, ale je to upřímné. Pokaždé, když nahráváme, tak se do toho víc opřeme. Tentokrát se nám výsledek opravdu moc líbí. Ne že bychom předchozí nahrávky neměli rádi, ale jak říkal Liam, deska vychází pokaždé několik měsíců poté, kdy ji dokončíme, a my s těmi písněmi už nějaký čas žijeme. Posloucháme je znovu a znovu.

Pořád si připomínáme, že je ještě nikdo jiný kromě nás neslyšel, a když pak vychází, je to vzrušující. Když na něčem pracujete rok, je to stejné jako se vším, s čím strávíte tolik času. Je v tom určitá zranitelnost, protože víte, že to lidé můžou i nenávidět. Ale nemyslíme si, že budou. Alespoň doufáme.

Jak jste našli čas na nahrávání v době, kdy jste koncertovali po celém světě?

Niall Horan: Začali jsme točit někdy kolem ledna a února a dali jsme si na čas. Po turné jsme si na nahrávání a psaní vzali deset nebo jedenáct týdnů. Každý jsme šli svou cestou a psali s různými autory. Někteří z nás byli například v Los Angeles. Tak vznikla většina alba. Když došlo na nahrávání a dokončování, udělali jsme to, co obvykle. Přivedli jsme producenty kamkoli, kde jsme zrovna byli na turné, dali jsme ke zdím matrace, nastavili počítače a mikrofony a nahrávali.

Foto: Sony Music

Britsko-irská chlapecká kapela One Direction

Baví vás proces psaní?

Payne: Jasně, pro mě je to jedna z nejzábavnějších částí mé práce. Hned po koncertování. Setkáváme se přitom se zajímavými lidmi a pracujeme na svých nápadech. Je to skvělá zábava.

Styles: Je to velmi vděčný proces. Vy víte, že jsme to dřív moc nedělali. Vejít do pokoje a odejít o několik hodin později s tím, že vznikla píseň, která předtím neexistovala, je skvělé.

Payne: Není to vlastně ani práce. Sedíte s přáteli, vymýšlíte písničku a nakonec zjistíte, že jste opravdu něco vytvořili.

Když se ohlédnete za letošním rokem, co vidíte?

Payne: Koncertně to pro nás byl skvělý rok a nové album je naše nejoblíbenější z těch, které jsme vydali. Takže to byl dobrý rok. Palec nahoru.

Styles: Měli jsme štěstí na všechno, co se nám letos stalo. Opravdu mám pocit, že to byl dobrý rok.

Payne: A to, jak nás během událostí celého roku podrželi fanoušci, bylo naprosto neuvěřitelné. Pořád nás překvapují tím, jak jsou úžasní. Bez nich bychom tu samozřejmě nebyli.

Vyzvali jste fanoušky, aby se natočením videí o tom, jak by rádi změnili svět, zapojili do kampaně OSN Action 2015. Jak zareagovali?

Horan: Chtěli jsme, aby se zapojili, protože si myslíme, že si neuvědomují, jakou mají moc. A jakou moc mají sociální média, protože oni na nich žijí. Každý den jsou na telefonu a neuvědomují si, jako jsou silní.

Styles: Bylo úžasné vidět jejich reakci. Je jich hodně, každý ví, že jsou dost nadšení sociálními médii, chodí na koncerty a podobně. Bylo skvělé vidět, jak reagují, když jim předložíte důležité téma. Ukázali, že je to zajímá a že chtějí něco změnit. Je skvělé vidět fanoušky, když se ukáže, jakou mohou mít moc něco změnit. Nejen když pro něco hlasují nebo o něčem komunikují. Je krásné, že jsou zapálení pro věci, které jsou doopravdy důležité.

Co doufáte, že si vaši fanoušci z nového alba odnesou?

Horan: Doufám, jak už jsme zmínili, že si ho užijí, stejně jako jsme si užili jeho tvorbu my. Pracovali jsme na něm tvrdě, stejně jako na předchozích albech. Ale na tohle jsme obzvlášť pyšní a doufáme, že fanoušci budou pyšní na to, co jsme udělali. A doufáme, že si užili letošní koncerty. Byla to zábava.

Malikův odchod byla katastrofa

V některých jiných rozhovorech se členové boybandu vrátili i k událostem z letošního jara, kdy sestavu opustil Zayn Malik. Odešel na sklonku března a na vysvětlenou řekl, že v One Direction už nebyl šťastný.

Poté podepsal smlouvu na sólové album, přesídlil do Ameriky a začal na debutu pracovat. Liam Payne přiznal, že po odchodu Malika nastala pro zbytek skupiny velmi těžká situace. „One Direction nikdy nebyli tím, co by Zayna opravdu zajímalo, jestli chápete, jak to myslím. Jeho hudební cítění bylo jiné a připouštím, že to byl hlavní důvod, který ho přivedl k rozhodnutí v kapele skončit. Pro nás ostatní to bylo zlé,“ vysvětloval v televizním pořadu Good Morning Britain. „Ale naši fanoušci to vzali dobře. Je zajímavé, že to, co pro nás byla katastrofa, se nakonec stalo vítězstvím obou stran,“ dodal. Ostatní z kapely se zmiňovali o tom, že je odchod Malika zaskočil a znervózněl.

(jaš)

Reklama

Výběr článků

Načítám