Hlavní obsah

Ojedinělá ruská encyklopedie architektury

Novinky, Radomíra Sedláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha, která má v názvu slovo encyklopedie, je obvykle jasná. Poskytuje hesla daného oboru - jména a pojmy. Ovšem kniha, kterou vydala tři ruská nakladatelství, je jiná. Jmenuje se sice Architektura. Encyklopedie, ale rozhodně nepostupuje podle zažitých schémat, natož v abecedním pořádku.

Foto: Jiří Šafránek

Mladí čápi se připravují k odletu z hnízda.

Článek

Její autor, významný teoretik Vjačeslav Glazyčev, přistupuje k encyklopedickému pojetí architektury zcela odlišně. Základem mu je architektura sama, její podstata, její ustrojení, její smysl.

Takže první kapitola se jmenuje Architektura mezi živly - Země, Voda, Oheň a světlo, Zeleň, Vzduch, Tlupa, Čas. A v každém hesle je vše probíráno v rámci celých dějin, takže se vedle sebe ocitají egyptské pyramidy a Wrightův hotel Imperial, benátské paláce a stavby Richarda Englanda na Maltě... Podstatné není historické zařazení, ale vztah k příslušnému živlu, mezi které je tlupa či dav začleněna možná překvapivě, ale zcela oprávněně - dav v Mekce, dav na fotbalovém stadionu, dav na rockovém festivalu.

Zcela nové je i pojetí většiny dalších kapitol. Už jejich názvy ukazují, o jakou odlišnost jde: Architektura jako umění (v ruštině uměnie, nikoli isskustvo), Architektura jako mistrovství, Architektonické vědění, Architektura jako profese, Tvorba v architektuře, Architektonická harmonie, Architektura jako pochopení smyslu a Stanovení stylu. Knihu chápat také jako "jiné" dějiny - nejde o plynulý vývoj podle toku času a podle jednotlivých zemí, ale jde o hledání souvislostí v celém vývoji.

V závěru knihy jsou přidány úvahy o vybraných městech a na konec přece jen něco encyklopedického - životopisná hesla vybraných architektů. Je to vzrušující čtení, které mnohé stavby a autory, právě tím, že nesleduje jen dějinnou linii, dostává do nových zajímavých souvislostí. Těm, kdo si uchovali znalosti ruštiny, ji lze jen doporučit - ostatní musí počkat, až bude přeložena do nějakého přístupnějšího jazyka.

Vjačeslav Glazyčev: Architektura. Encyklopedie. Vydala společně vydavatelství Astrel (Balašicha), AST (Novokajakent) a Dizajn. Informacija. Kartografija (Moskva) 2002, 667 stran, cena 600 rublů.

Reklama

Související témata:

Související články

CzechTek podesáté. Ale kde?

Desátý ročník největší tuzemské techno party CzechTek má začít 25.VII. a trvat možná až do začátku srpna. Pořadatelé zatím tají, kde by se měla uskutečnit,...

Výběr článků

Načítám